Voetbalclub Roeselare krijgt ook na herkansing geen licentie voor 1B en zakt naar eerste amateurklasse

Foto: Photo News

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft KSV Roeselare geen licentie voor 1B toegekend. De West-Vlamingen mogen dus niet langer aantreden in het Belgische profvoetbal en glijden af naar eerste amateurklasse. Seraing maakt zo na vijf jaar afwezigheid normaliter hun rentrée in het profvoetbal, al is dat onder voorbehoud van eventuele aanpassingen aan het competitieformat.

De helft van de ploegen in de Proximus League kreeg begin april slecht nieuws van de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Onder hen ook Roeselare, dat al een heel seizoen tegen het faillissement vocht. De West-Vlamingen konden in eerste zit de gevraagde garanties niet voorleggen. Daarnaast ontbraken allerhande betaalbewijzen van lonen, verzekeringen, belastingen en RSZ-bijdragen. Er liepen zelfs geen gediplomeerde trainers meer rond op Schiervelde. Roeselare dreigde teruggezet te worden naar de tweede amateurklasse en zelfs even ophouden te bestaan.

Na lang beraadslagen beslisten aandeelhouders en het clubbestuur om Roeselare toch nog een kans te geven en beroep aan te tekenen bij het BAS. Sindsdien zouden alle spelers en het personeel volledig betaald zijn, en ook de RSZ-schulden en achterstallige betalingen aan de bond vereffend zijn. Advocaten Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer bepleitten donderdagavond de zaak van Roeselare voor het BAS. De zitting, die via een conference call gebeurde, duurde ongeveer anderhalf uur. Dat volstond niet om de zetelende arbiters over de streep te trekken. Roeselare kreeg wel de licentie voor de nationale amateurklasse.

Eerder slaagde reeksgenoot Lommel SK er wel in zijn proflicentie via het BAS alsnog te verkrijgen. Virton, dat maandagochtend nog een laatste kans kreeg om stukken toe te lichten, zit nog in de wachtkamer. Sporting Lokeren werd intussen failliet verklaard en verdwijnt dus net als Roeselare uit 1B.

Seraing naar 1B (onder voorbehoud)

Omdat Roeselare voor de groene tafel gedegradeerd werd, komt er in principe een plek vrij in 1B. Tenzij het competitieformat in 1B helemaal wijzigt, profiteert Seraing optimaal. De plek van Lokeren werd ingenomen door KMSK Deinze, kampioen in eerste amateurs. Thes Sport vroeg geen 1B-licentie aan, maar Seraing deed dat wel. De nummer drie van de nationale amateurreeks kreeg afgelopen vrijdag goed nieuws van het BAS: Seraing voldoet aan de 1B-voorwaarden. De Luikenaars maken na vijf jaar afwezigheid normaliter hun rentrée in het profvoetbal, al is dat onder voorbehoud van eventuele aanpassingen aan het competitieformat. Daarover wordt vrijdag wellicht gestemd op de algemene vergadering van de Pro League.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN