Karen Damen ontvangt gasten in online praatprogramma ‘Karentaine’

Foto: Kris Van Exel

“Om 18 uur ga ik hier iets aankondigen”, schreef Karen Damen afgelopen vrijdag op Instagram. “En nee, ik ben niet zwanger.” De fans van de zangeres werden die avond ook niet getrakteerd op een nieuw nummer, maar wel op de eerste aflevering van Karens online praatprogramma Karentaine. Heeft u ‘m?

Het was Karens echtgenoot Antony die vorige week op het idee kwam. “Als we nu eens een tent opzetten in de tuin”, dacht hij luidop. “We richten die mooi in met twee zetels, nodigen wat gasten uit voor een fijn gesprek, streamen dat live op YouTube en zetten het daarna als podcast op Spotify. Met een beetje professionele licht- en geluidsapparatuur is dat zo gepiept.” “Da’s prima”, antwoordde Karen. “Hou jij je maar met alle technische zaken bezig. Ik zal wel in de zetel gaan zitten.”

En dus mogen we ons vanaf nu iedere vrijdag aan een nieuwe aflevering van Karentaine verwachten, met gesprekken over de dingen des levens vanuit Karens tuin. Op voldoende afstand, met ontsmettingsmiddel binnen handbereik én met uitdrukkelijke toestemming van burgemeester en gouverneur. Mooi getimed, nu Danira op Eén aan haar laatste week Vandaag bezig is. “Toch zou ik het geen talkshow durven noemen”, vertelt ze. “Ik wil mezelf niet de rol van presentatrice of interviewster aanmeten. Ik heb vooraf geen researchdossier over mijn gasten doorgenomen. Karentaine is gewoon een avondje onder vrienden. Van stress is er dus geen sprake.”

Meer vrijheid

Karen heeft Karentaine, comedians Alex Agnew en Xander De Rycke hebben hun podcasts, Thomas Huyghe organiseert virtuele spelletjesavonden… YouTube lijkt stilaan dé plek bij uitstek voor BV’s om wat te experimenteren met nieuwe formats. “Op televisie is het entertainment dun gezaaid”, aldus Damen. “Door de lockdown zie je vaker herhalingen of duidingsprogramma’s met experten. Die hebben uiteraard hun plek, maar wij proberen wat ontspanning te brengen.”

“Op het internet heb je bovendien meer vrijheid. In een talkshow kan je geen uur lang met dezelfde twee personen praten. Omdat we in Karentaine gewoon zijn wie we zijn, voelt het allemaal veel directer. Het voelde alsof ik er zelf bij was, schreven enkele mensen. Dat is wat we wilden bereiken.”

Wie er de komende weken nog langskomt in haar tuin, vertelt Karen nog niet. “Niet omdat ik het niet wil zeggen, maar omdat ze nog niet bevestigd hebben. Als ik nu al hoog van de toren blaas met allerlei namen en ze komen niet, sla ik ook maar een stom figuur. (lacht)”

‘Karentaine’ is te vinden op YouTube en Spotify.

Door Wout Desmytere
AANGERADEN