Trump overweegt beperkt contact met Pence wegens besmettingsgevaar, verlaat persconferentie na gekibbel met journalisten

Bron © BELGA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag gezegd dat het beperken van zijn contacten met vicepresident Mike Pence tot de mogelijkheden behoort.

Een dag eerder berichtte het persbureau Bloomberg op basis van drie bronnen dat Pence, die zondag nog negatief testte, in thuisisolatie was gegaan nadat zijn perssecretaris vrijdag besmet bleek met het coronavirus. Een woordvoerder van de vicepresident ontkende dat echter.

Op een persconferentie kreeg Trump de vraag of hij en Pence eventueel preventief hun contacten zouden beperken. De president antwoordde dat “dit iets is waarover we het waarschijnlijk zullen hebben, in deze periode van quarantaine”.

Intussen is aan alle medewerkers van het Witte Huis gevraagd om maskers te dragen wanneer ze de West Wing betreden. Dat is de westelijke vleugel van het Witte Huis waar zich onder meer de Oval Office van president Trump en de kantoren van de belangrijkste raadgevers van de president bevinden. Trump zelf hoeft nog altijd geen mondmasker op.

LEES OOK. Zorgen over personeel Trump: 11 leden Secret Service besmet, net als perswoordvoerder Mike Pence

300.000 tests per dag

Trump overweegt beperkt contact met Pence wegens besmettingsgevaar, verlaat persconferentie na gekibbel met journalisten
Foto: AP

Trump zei dat de Amerikaanse economie de komende maanden, vanaf het derde kwartaal, weer zal verbeteren. Een fase die hij “transitie naar grootsheid” noemt. “Volgend jaar zullen we een van de beste jaren hebben die we ooit hebben gehad. Omdat er een opgekropte vraag is”, zegt hij. Trump omschrijft het als “een vraag die we nog nooit eerder hebben gezien”.

De president – geflankeerd door twee grote spandoeken met daarop “Amerika leidt de wereld in testen” – zei maandag voorts dat het land het aantal coronatests dat het dagelijks doet, heeft verhoogd van 150.000 naar 300.000. Het totale aantal tests dat in de Verenigde Staten is uitgevoerd, is maandag de 9 miljoen gepasseerd en zal naar verwachting later deze week 10 miljoen bedragen, zei hij. Trump ziet het opvoeren van de tests als een essentieel onderdeel voor het plan om “Amerika geleidelijk en veilig te heropenen”.

Volgens het Covid Tracking Project, een instelling zonder winstoogmerk, voerden de VS in de eerste week van mei gemiddeld 248.000 dagelijkse tests uit, meldde de BBC. Maar vooraanstaande onderzoekers van de Harvard University zeggen dat er minstens 900.000 dagelijkse tests nodig zijn voordat de VS weer open zouden kunnen gaan. Tot nu toe hebben de VS slechts 2,75 procent van de 330 miljoen inwoners getest.

Gekibbel met journalisten

“Als mensen getest willen worden, kunnen ze getest worden, we hebben de grootste capaciteit ter wereld”, aldus Trump. “Maar de meesten zouden niet moeten willen getest worden. Daar is geen reden toe. Als ze zich goed voelen, geen lopende neus hebben, geen keelpijn, hebben ze geen probleem.”

Trump overweegt beperkt contact met Pence wegens besmettingsgevaar, verlaat persconferentie na gekibbel met journalisten
Foto: Photo News

Op de vraag van CBS-reporter Weijia Jiang waarom hij erop hamert dat de VS het zo veel beter doen dan andere landen op het vlak van testen – “Waarom is dit een wereldwijde competitie voor jou, terwijl nog zoveel Amerikanen elke dag het leven laten?” – antwoordde Trump: “Wel, ze laten het leven overal ter wereld en misschien is dat een vraag die je aan China zou moeten stellen. Vraag het niet aan mij, stel China die vraag. Als je die vraag aan China stelt, krijg je misschien een heel ongewoon antwoord.”

Trump wilde daarna een andere reporter aan het woord laten, maar die wachtte even en liet Jiang, een in China geboren Amerikaanse, reageren: “Waarom zeg je dat specifiek tegen mij?” Volgens Trump zou hij dat tegen iedereen zeggen die een “smerige” vraag stelt. Daarna wilde hij de andere reporter haar vraag niet meer laten stellen: “Nee, het is oké. De volgende.” Toen de reporter erop wees dat hij haar aangeduid had en ze haar collega gewoon liet uitpraten, sloot Trump de persconferentie abrupt af.

bekijk ook

Trump reageert erg bitsig op vraag journaliste: “Zwijg nu toch eens”

Trump verweert zich hevig tegen kritiek: “Mijn autoriteit is totaal”

Door adb
AANGERADEN