Abonnee worden? Kies je leesformule

Dertig jaar geleden sloot Jean-Marie Pfaff, de koning van Trabzon, zijn carrière af aan de Zwarte Zee: “Ik was er God en Allah tegelijk”

Dertig jaar geleden sloot Jean-Marie Pfaff, de koning van Trabzon, zijn carrière af aan de Zwarte Zee: “Ik was er God en Allah tegelijk”

Foto: Reporters/ Alain Schroeder

In België werd hij toegejuicht. In Bayern prezen ze hem in de wolken. Maar wat Jean-Marie Pfaff in Turkije overkwam, overtrof alles. In 1989 verbaast de 35-jarige doelman het land en de wereld met een transfer naar het Turkse Trabzonspor. ‘Pure verafgoding’ komt wellicht het best in de buurt. “Een supporter had een hersentumor. Ze vroegen of ik hem kon bijstaan bij de operatie... Ze dachten dat ik genezende krachten had.”

Mehmet Findikçi
Of hij écht zo populair was? Hij is het nog. Nooit heeft een wereldster zo’n onthaal in Turkije gekregen als Jean-Marie
Jean-Marie Pfaff
Als de mensen mij zagen, begonnen ze te dansen en te springen. Ze sliepen letterlijk voor de deur van mijn appartement. Als mijn auto voor de deur stond, gingen ze die spontaan wassen. Gewoon buitenkomen kon ik niet. Ik had altijd lijfwachten mee

Ping. Een berichtje via Whatsapp. Het heeft ons enkele dagen zoekwerk gekost, maar daar is het bewijs. Foto’s, recht uit Trabzon. De afzender is Mehmet Findikçi. In Turkije heeft elke club een officiële ...

AANGERADEN
Meest recent