Ronde van Vlaanderen met publiek lijkt onhaalbaar zonder vaccin

Foto: Getty Images

De Ronde van Vlaanderen? De Memorial Van Damme? Over de grote sportieve evenementen worden vandaag nog geen knopen doorgehakt. “Maar een massa-evenement met publiek lijkt dit jaar ondenkbaar zonder vaccin”, zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), lid van de Nationale Veiligheidsraad.

Op de Nationale Veiligheidsraad ligt vandaag onder meer de versoepeling van de sport op tafel. Een finale beslissing over de grote sportevenementen zoals de Ronde van Vlaanderen of de Memorial Van Damme, respectievelijk gepland op 18 oktober en 4 september, moet nog niet worden verwacht. De Veiligheidsraad kijkt immers bewust niet al te ver vooruit – hoe zal de coronacrisis tegen die tijd zijn geëvolueerd, wat is de impact van de genomen maatregelen? Maar op vijf maanden van de Ronde van Vlaanderen zegt Alexander De Croo (Open VLD), als vicepremier lid van de Veiligheidsraad, dat massa-evenementen met publiek onhaalbaar lijken. De Croo: “Massa-evenementen met publiek lijken dit jaar ondenkbaar als er geen vaccin is. Of de overdraagbaarheid van het virus moet zo goed als nul zijn. We zullen naar een model moeten gaan zoals in Nederland.” De Nederlandse regering vindt dat massa-evenementen pas mogelijk zijn als er een vaccin is.

Viroloog Marc Van Ranst, lid van de groep van experts, had al eerder gezegd dat de Ronde van Vlaanderen in normale vorm moeilijk is. “Een Ronde op 18 oktober is niet onmogelijk, maar het zal geen Ronde zijn met volle viptenten en een massa volk aan start en finish”, zei hij aan deze krant nadat de nieuwe wielerkalender bekend werd. “En komt er een tweede golf van het virus, moeten we alles herzien.”

Bij Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde, werken ze aan alternatieve Ronde, die in aangepaste vorm (bijvoorbeeld minder publiek) kan doorgaan.

Massasportevenementen (vanaf 1 september) en sportwedstrijden met maximaal 2.000 toeschouwers (vanaf 31 juli) zijn pas de laatste fasen van het stappenplan van Vlaams sportminister Ben Weyts (N-VA). Het plan wordt gedragen door de Waalse vleugel en is opgesteld in overleg met de sportfederaties. Zo wordt vandaag onder meer besproken of vanaf 18 mei sport in de open lucht met maximaal 20 man (met social distancing) en sportactiviteiten voor -12-jarigen (zonder toeschouwers) mogelijk zijn. Tennis en golf, twee grotere buitensporten, dienden wel een voorstel in om als niet-contactsporten wedstrijden vanaf eind juni te mogen beginnen. Dat is een maand vroeger dan voorzien in het plan.

Door hjb, pma, bow, agg, cpm
AANGERADEN