Pools lagerhuis stemt wet die kiezers keuze geeft tussen stemming per brief of in stemlokaal

Bron © BELGA

Foto: AP

Het Poolse lagerhuis heeft dinsdagavond groen licht gegeven voor een wet die ervoor zorgt dat burgers zelf kunnen kiezen of ze hun stem bij de komende presidentsverkiezingen per brief uitbrengen of in het stemlokaal.

Die presidentsverkiezingen hadden eigenlijk vorige zondag, 10 mei, moeten doorgaan, maar werden op het nippertje uitgesteld vanwege onder andere het coronavirus. De Poolse partijen raakten het de voorbije weken niet eens over hoe de presidentsverkiezingen georganiseerd moeten worden. Regeringspartij PiS was voorstander van een stemming per brief om zo alle gezondheidsrisico’s uit te sluiten, terwijl de oppositie vroeg om uitstel.

Een stemming per brief is in Polen nooit eerder georganiseerd, dus was een wetswijziging nodig, waarvoor aanvankelijk onvoldoende steun was in het Poolse parlement. Nu de verkiezingen uitgesteld werden, is er wel een meerderheid voor een stemming per brief. De 30 miljoen kiezers zullen echter zelf kunnen beslissen of ze stemmen per brief, of toch naar een stemlokaal gaan. Wie per brief wil stemmen, zal daarvoor een aanvraag moeten doen.

Nog niet meteen verkiezingen

Het wetsvoorstel vertrekt nu naar de Senaat. Die heeft 30 dagen de tijd om amendementen of een motie voor het verwerpen van het voorstel in te dienen. Daarna gaat het opnieuw richting het lagerhuis, dat het laatste woord heeft.

Wanneer de presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden, staat nog niet vast. De kiescommissie besliste vorige zondag dat de parlementsvoorzitter twee weken de tijd heeft om een nieuwe datum te prikken. Er kunnen maximaal 60 dagen zitten tussen de dag van de aankondiging en de verkiezingsdag.

AANGERADEN
Meest recent