Senaat blokkeert voor derde keer weg van Khattabi (Ecolo) naar Grondwettelijk Hof

Foto: BART DEWAELE

Gewezen Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi bijt vrijdag in de Senaat voor een derde keer in het zand. Nu MR haar niet meer steunt, krijgt ze weer niet de nodige steun om rechter te worden in het Grondwettelijk Hof. Paarsgroen is verder weg dan ooit.

Het Grondwettelijk Hof, het hoogste rechtscollege in ons land, bestaat voor een deel uit beroepsrechters en een deel uit politiek benoemde rechters. Fientje Moerman (Open VLD) of recent nog Yasmine Kherbache (SP.A) raakten zonder problemen benoemd omdat het de partijen zijn die om beurten iemand voordragen en de andere dat altijd volgen.

Bij Khattabi is dat niét het geval. Omdat ze geen juriste is – wat wonderwel geen vereiste is – maar vooral omdat de Ecolo-politica omstreden is. Rechts Vlaanderen noemt haar een open-grenzen-activiste en tijdens de formatie blokte ze elke toenadering tot N-VA af. Vlaams Belang, N-VA en Els Ampe (Open VLD) stemden Khattabi daarom begin dit jaar weg. Maar omdat er tijdens de geheime stemming ook een paar andere mollen tegenstemden, haalde de ecologiste het tot twee keer niet.

Ecolo hield echter koppig vast aan haar kandidatuur en dus moet de Senaat vrijdag nog eens proberen. Niet online, maar via een stemprocedure waarbij de verschillende fracties in aparte zalen samenkomen en één voor één naar de plenaire vergadering worden geroepen. Dat een PS-senator in quarantaine zit en er fysiek er niet kan bij zijn, maakt het nog moeilijker om aan de nodige tweederdemeerderheid te komen.

Maar ook MR gaat nu tegenstemmen, waardoor het nu al game over is. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was begin dit jaar nog informateur en probeerde de goede vrede binnen het paarsgroene huishouden te bewaren. Maar die tijd is voorbij. De relatie tussen de liberalen en groenen is zo verzuurd dat Bouchez en Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet op RTL openlijk ruzie maakten. Weer een afgang dus voor Khattabi. En paarsgroen is verder weg dan ooit.

Door Farid El Mabrouk
AANGERADEN