Kroatisch parlement wordt maandag ontbonden, vervroegde verkiezingen in aantocht

© AFP

Het Kroatische parlement zal maandag ontbonden worden. Dat heeft de Kroatische premier Andrej Plenkovic donderdag aangekondigd. Ten laatste 12 juli zullen er vervroegde verkiezingen plaatsvinden.

“We hebben besloten het parlement voor te stellen om op maandag 18 mei te ontbinden”, zei Plenkovic aan de pers na een bijeenkomst van zijn coalitieregering onder leiding van zijn conservatieve partij HDZ.

Nadat het parlement door de president wordt ontbonden, moeten er binnen de 30 of 60 dagen parlementsverkiezingen plaatsvinden. De verkiezingen zouden dus tussen 21 juni en 12 juli moeten worden gehouden. Andrej Plenkovic kwam zelf in oktober 2016 aan de macht na vervroegde parlementsverkiezingen. Nieuwe parlementsverkiezingen zouden eind dit jaar plaatsvinden.

Volgens analisten wil de regerende partij, de Kroatische Democratische Unie (HDZ), met vervroegde verkiezingen gebruikmaken van de goede cijfers in de peilingen tijdens de coronacrisis.

Tweede piek, negatieve gevolgen

De autoriteiten vrezen namelijk een tweede piek van de pandemie in het najaar en de economische gevolgen ervan zou de populariteit van de partij negatief kunnen beïnvloeden. “Met het oog op alle uitdagingen waarvoor Kroatië staat, moeten het volgende parlement en de volgende regering zich richten op economisch herstel”, aldus de eerste minister.

Het Kroatische bbp, dat sterk afhankelijk is van het toerisme, zal volgens de autoriteiten dit jaar naar verwachting met bijna 10 procent dalen als gevolg van de coronacrisis. Het land telt iets meer dan 2.200 besmettingen en 94 doden door het virus.

LEES OOK

Nu in het nieuws