Abonnee worden? Kies je leesformule

15/05/2020 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

Johnny Logan won in 1980 met ‘What’s another year’ en in 1987 met ‘Hold me now’

‘Mister Eurovision’ Johnny Logan: op nummer 1 in Ierland, in oktober op het podium in Scherpenheuvel

Waar hangt Johnny Logan (65) deze dagen uit? Wel, bovenaan de Ierse hitparade. Yes sir. De tweevoudige Eurosongfestivalwinnaar heeft een dikke hit te pakken met de coronasingle Stay at home, stay alive die hij met vijf vrienden opnam, elk in zijn kot. Voor Johnny Logan is dat kot nu in Duitsland, waar hij met zijn partner Tanja Surmann woont. Maar eind dit jaar komt hij weer naar België.

De concertkalender op Johnny Logans webpagina leest als het infobord in de vertrekhal van Zaventem op een stakingsdag. Aan het einde van elke regel staat cancelled. Corona blaast alles af. Logan was nochtans klaar om met zijn Irish soul-tour doorheen Europa te trekken. Op 10 april zou hij naar Den Egger in Scherpenheuvel-Zichem komen. “De reservaties liepen zeer goed” zegt de zaalverantwoordelijke. “Alle 400 tickets waren al bijna de deur uit. Het concert is nu naar oktober verplaatst. Fingers crossed.”

Lees verder onder de video van What’s another year

Johnny Logan. Ofte Mister Songfestival, omdat hij tweemaal won. In 1980 in Den Haag met What’s another year. En in 1987 bij ons in Brussel, met Hold me now. Maar eigenlijk won hij driemaal, want in 1992 won Linda Martin in Malmö met Why me, een lied dat Johnny Logan had geschreven. Drie hoogtepunten met daartussen diepe dalen.

Voor de rechter

Het begon al meteen na zijn eerste overwinning. Normaal trekt de artiest dan op tournee langs alle Europese tv-studio’s om er zijn winnend liedje te promoten. Maar niet Johnny Logan. Hij moest naar de rechtbank in Dublin. Er was gebleken dat hij twee managers had , die dat van elkaar niet wisten. Na weken debatteren dwongen ze Johnny diep op de knieën: hij zou hen elk gedurende één jaar tien procent van zijn bruto inkomsten betalen.

Lees verder onder de video van Hold me now

Ondertussen raakte What’s another year toch in elf Europese landen op één. Logan schaarde een band rond zich en zette een grootse tournee op. De bandleden vlogen business class, reden in limousines en logeerden in vijfsterrenhotels, maar waren slecht op elkaar ingespeeld. Het openingsconcert kreeg barslechte kritieken en de tournee verkocht voor geen meter. Toen ook nog eens de tweede single Save me mislukte, zat Logan niet op de grond maar er diep onder, met pakken schulden.

Een klein jaar na zijn Songfestival-overwinning was Johnny Logan weer waar hij ooit was begonnen: optreden voor vijftig man in achterafzaaltjes van Ierse pubs. Het was harken en amper overleven. Logans huwelijk met drie kinderen liep op de klippen. In 1987 moest hij zelfs zijn huis verkopen.

Met het beetje geld dat Logan aan die verkoop overhield, betaalde hij studiotijd voor de opname van een liedje waarmee hij naar de Ierse preselectie voor het Songfestival wilde: Hold me now. En zie, het wonder geschiedde. “Hij ziet er beter uit en zingt beter dan ooit”, zei presentatrice Viktor Lazlo toen ze Johnny Logan in de finale in Brussel aankondigde. Hij won met meer dan 30 punten van Duitsland. Onze Liliane Saint Pierre werd tiende met Soldiers of love.

Kind bij Wendy Van Wanten

De lei waarmee Johnny Logan nu begon was properder. Hij was zijn eigen manager en kon dus deze keer wel een tournee langs de tv-studios maken. Hold me now werd een nog grotere hit dan What’s another year. Maar ook deze keer kwam er geen succesvolle opvolger.

Johnny Logan verdween weer in de achtergrond. Soms dook hij nog eens op, zoals toen Linda Martin met zijn compositie het Songfestival won. Of om in de jury voor een landelijke preselectie te gaan zitten. Of met een amoureuze kwestie, zoals toen hij een kind kreeg bij een Turkse vrouw. Of toen Bert Kruismans en Peter Perceval in hun boek Wereldberoemd in Vlaanderen schreven dat Johnny Logan de vader is van Wendy Van Wantens zoon Clément. Of omdat hij weer eens dronken werd gesignaleerd.

In Zelzate

“Maar dat drinken is al een paar jaar volledig gedaan”, zegt Frank Jolie, die al tweemaal een concert met Johnny Logan in de Sint-Laurentiuskerk in Zelzate organiseerde. “Afgelopen Kerstmis was hij hier weer. We troffen elkaar in het restaurant van het hotel. Toen ik binnenkwam, herkende Johnny me nog van zes jaar geleden. Hij stond onmiddellijk op en stak zijn hand uit. Een fijne kerel. Als de Vlaamse would be-vedetten maar een beetje van zijn normaal hadden, dan was de wereld een betere plek.”

Jolie en Johnny Logan hebben vorig jaar, net zoals zes jaar eerder, samen gegeten. En net zoals toen dronk Logan alleen maar water. “Johnny praat open over zijn alcoholverslaving. Hij zei vlakaf: was ik blijven drinken, dan was ik er nu niet meer.” Jolie noemt geen cijfers, maar geeft wel aan dat Johnny Logan geen goedkope vogel is. “Al is hij zijn geld waard. Hij neemt ruim de tijd om te repeteren met zijn Belgische gelegenheidsband, en geeft een mooi en lang concert waarvoor de tickets makkelijk de deur uitgaan. Een win-winsituatie dus.”

AANGERADEN