Aantal tijdelijk werklozen met 50 procent toegenomen in april

Bron © BELGA

Meer dan een op de drie werkenden (34 procent) is in april minstens één dag tijdelijk werkloos geweest, een toename van 50 procent in vergelijking met eind maart. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Acerta op basis van de loongegevens bij meer dan 32.000 werkgevers.

Bij de arbeiders kreeg bijna zes op de tien (56 procent) te maken met tijdelijke werkloosheid, bij kaderleden gaat het om 22 procent. Minstens 11 procent van de werkenden zat in april de hele maand tijdelijk werkloos thuis. De dienstensector, de handel (inclusief horeca) en de maakindustrie werden het hardst getroffen.

Positief is wel dat meer en meer tijdelijk werklozen een stukje loon bijgepast krijgen door hun werkgever, zegt Acerta.

“Als we de tijdelijke werkloosheid afzetten tegenover het aantal dagen waarop werknemers theoretisch arbeidsprestaties moesten leveren op basis van hun arbeidsregime, dan komen we aan een globale tijdelijke werkloosheid van 23 procent voor de werknemers die een job hebben. Dit betekent dat bijna een kwart van de arbeidstijd niet gepresteerd werd vanwege de coronapandemie”, zegt Kathelijne Verboomen, directeur Kenniscentrum Acerta. “Dat is een zeer hoog percentage, maar niet zo onverwacht. De heropstart van bedrijven en de opening van winkels in mei zal dit cijfer gelukkig in grote mate doen dalen. Maar ook in mei mag verwacht worden dat nog een belangrijk deel van het aantal arbeidsdagen niet gepresteerd zal worden door corona.”

AANGERADEN