Vlaamse regering blijft vol inzetten op het WK veldrijden in Oostende: 400.000 euro extra financiële steun

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De Vlaamse regering doet een extra inspanning voor het WK veldrijden in Oostende, dat op 30 en 31 januari 2021 moet doorgaan. De regering riep het event uit tot ‘Vlaams topevenement’ en trok 400.000 euro uit als financiële steun voor de organisatie. De evenementenzone aan de Wellington Hippodroom kan zo’n 78.000 bezoekers ontvangen.

“De coronacrisis heeft veel sportplannen en sportdromen doorkruist”, legde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) uit. “Ook daarom wil de Vlaamse Regering perspectief blijven bieden op de mooie evenementen die gepland staan voor volgend jaar: het WK veldrijden in januari en het (honderdste) WK wielrennen in september 2021. Met die evenementen komt de koers meer dan ooit thuis in Vlaanderen, bakermat van de flandriens.”

“Dit is een risico”, besefte Vlaams minister van Sport, Ben Weyts (N-VA). “Het onvoorspelbare verloop van de coronacrisis betekent dat we nog niet zeker weten of we in januari opnieuw met tienduizenden tegelijk kunnen samentroepen om te genieten van de koers. Maar juist omdat corona zoveel sportevenementen heeft doen sneuvelen, willen we vasthouden aan de evenementen die we hadden gepland voor de toekomst. We hebben allemaal nood aan positieve perspectieven.”

“Het WK veldrijden past perfect in ons Vlaams topevenementenbeleid”, was ook Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir (N-VA), duidelijk. “Een weekend dat door wielrennen wordt gedomineerd, is bij uitstek het ideale moment om Vlaanderen in de markt te zetten als bakermat van de koers bij binnenlandse en buitenlandse wielerliefhebbers. Ik ben ervan overtuigd dat het één grote reclamespot wordt voor Vlaanderen.”

Ruim 3 miljoen euro aan organisatiekosten

De totale organisatiekost van het WK veldrijden in Oostende, inclusief de licentie van de Internationale Wielerunie (UCI), wordt geraamd op ruim drie miljoen euro. Naast de 400.000 euro van de Vlaamse Regering ondersteunt ook de Stad Oostende de organisatie met een bedrag van 450.000 euro. De Nationale Loterij telt 240.000 euro neer en de provincie West-Vlaanderen 150.000 euro.

Afgelopen winter kroonde de Nederlander Mathieu van der Poel zich voor de derde keer tot wereldkampioen veldrijden. Hij liet de Brit Tom Pidcock en Toon Aerts achter zich. Het wordt voor Oostende de eerste WK-organisatie. De buren uit Koksijde organiseerden al twee maal eerder de wereldkampioenschappen veldrijden, in 1994 en 2012. Het WK wordt georganiseerd door vzw Veld- en Wegritcomité Hooglede-Gits. Zij organiseerden in 2007 al de titelstrijd in Hooglede-Gits.

Door Joost Marynissen
AANGERADEN
Meest recent