Abonnee worden? Kies je leesformule

16/05/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BART DEWAELE

Ook na derde poging wordt ex-Ecolo-voorzitter geen rechter in Grondwettelijk Hof. MR en Ecolo met getrokken messen tegenover elkaar

“Dit laat voor paars-groen ongetwijfeld sporen na”

Voor de derde keer op rij is Ecolo er niet in geslaagd om haar ex-voorzitter Zakia Khattabi benoemd te krijgen in het Grondwettelijk Hof. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stak er vrijdag in de Senaat een stokje voor. Wie bij de bookmakers heeft ingezet op een paars-groene regering, mag stilaan beginnen te vrezen voor zijn geld. “Dit zal voor paars-groen ongetwijfeld sporen nalaten”, zegt een Kamerfractieleider.

Begin dit jaar haastte hij zich nog naar de Senaat om er de stemming voor Khattabi te redden. Toen was Bouchez nog informateur en was er nog een paars-groene vibe. Ecolo schofferen was geen optie. Ondertussen ziet de wereld – ook de politieke – er totaal anders uit. Nog vóór de nieuwe stemming trok GBL er vrijdag hoogstpersoonlijk de stekker uit. “Nee, MR zal niet voor Khattabi stemmen”. Meteen was het over en uit, want zonder de MR geen tweederdemeerderheid om rechters te benoemen.

Wie had gedacht dat de constructie rond de minderheidsregering en de steun vanuit de oppositie paars-groen dichterbij zou brengen, heeft het mis. In elk geval MR en Ecolo staan al een tijdje met getrokken messen tegenover elkaar, ook al zijn de twee in Wallonië coalitiepartners. In het RTL-programma C’est pas tous les jours dimanche gingen Bouchez en Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet elkaar net niet fysiek te lijf. De groene kritiek op de corona-aanpak van premier-Wilmès – die meer belang zou hechten aan de economie dan aan de mensen – viel bij de liberalen zeer slecht. En Nollet werkt bij veel partijen in de superkern op de zenuwen. Hij wordt neergezet als een betweter.

Gepakt

Dat Nollet in maart aankondigde Khattabi een derde keer voor te dragen, deed bij velen de wenkbrauwen fronsen. Het is net dat argument dat Bouchez nu aangrijpt om Khattabi te defenestreren. “Telkens opnieuw laten stemmen tot je krijgt wat je wil, is ondemocratisch”, stelde de MR-voorzitter vrijdag.

Ook politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) snapt niet waarom Ecolo halsstarrig vasthoudt aan Khattabi. “Het beeld van de groenen als karakteriëlen is een beeld dat andere partijen graag framen, maar door iemand zonder rechtendiploma te blijven voordragen, bevestigen ze dat beeld wel.” Insiders geven aan dat Nollet vasthoudt aan Khattabi omdat hij door haar werd gesteund bij zijn gooi naar het covoorzitterschap.

In elk geval voelen ze zich bij Ecolo gepakt door wat ze een hetze tegen Khattabi noemen. Dat ze door Vlaams Belang en N-VA werd neergezet als een extreemlinkse opengrenzenactiviste, tot daar. Maar dat MR op die kar springt, ligt heel moeilijk. Ecolo beschuldigt MR er zelfs van mee te hebben gemobiliseerd tegen Khattabi. “Dit creëert een ernstig precedent en verzwakt de werking van onze rechtstaat”, klonk het gisteren in een officiële mededeling van Ecolo.

Nog moeilijker formatie

Niet meteen van aard om paars-groen dichterbij te brengen, nu er binnenkort weer gesprekken moeten worden aangeknoopt om tegen september een nieuwe regering te hebben. “Vergeet niet dat het hier om een ex-voorzitter gaat. Als die tot drie keer toe wordt weggestemd, dan laat dat ongetwijfeld sporen na”, zegt een vooraanstaand Kamerlid. Datzelfde Kamerlid wijst er ook op dat er al lang een regering zou zijn geweest mocht Groen zusterpartij Ecolo willen lossen, maar de Vlaamse groenen willen daar niet van weten. Ook een partijvoorzitter vreest dat de politieke situatie er niet beter op is geworden.

Vraag is ook of de regeringsvorming in het algemeen niet nog wat moeilijker is gemaakt. Want de houding van MR werkt ook PS serieus op de heupen. En die twee zijn ook voor paars-geel nodig. Zo goed als alle Franstalige partijen ruziën met elkaar. “Misschien moeten de Franstaligen het eerst maar eens eens worden vooraleer we ons aan een nieuwe poging wagen”, zegt een andere fractieleider

En zo zit het Grondwettelijk Hof nog altijd met een rechter minder. Op 12 juni doet de Senaat een nieuwe poging. Khattabi wordt het sowieso niet. Zij heeft aangekondigd dat ze in de Kamer blijft zetelen.

AANGERADEN
Meest recent