Rode Duivel Dedryck Boyata op de korrel genomen na kus aan ploegmaat, sancties blijven uit

Bron © BELGA

Foto: Thomas Kienzle/AFP/POOL/dpa

De kop is er weer af in de Bundesliga. Na een verplichte pauze van twee maanden wegens de coronacrisis, hernam de Duitse hoogste klasse met de 26e speeldag. Thorgan Hazard won bij Borussia Dortmund met een vlotte zege van Schalke 04. Ook Dedryck Boyata won met Hertha Berlijn maar de verdediger werd achteraf op de korrel genomen.

Hertha Berlijn won vlot bij Hoffenheim met 0-3. Hertha klom op voorsprong na een eigen doelpunt van Akpoguma (58.), waarna Ibisevic (60.) en Cunha (74.) de score uitdiepten. Dedryck Boyata maakte in het winnende kamp de partij vol, maar werd achteraf op sociale media op de korrel genomen.

De Rode Duivel nam het in zijn enthousiasme immers niet zo nauw met het begrip social distancing en gaf zijn ploegemaat Marko Grujic een dikke smakkerd… Terwijl elders doelpunten werden gevierd met een “elleboogviering”, wisselspelers op anderhalve meter van elkaar moesten zitten en in de (lege) tribunes mondmaskers verplicht waren. Op sociale media stelden dan ook heel wat mensen zich vragen bij de kus van Boyata.

Geen sanctie

Boyata schond dan wel de nieuwe gedragscode voor de profvoetballers die vanwege de coronacrisis in de Bundesliga van kracht is, een woordvoerder van de Duitse Voetballiga DFL liet nadien echter weten dat hij geen straf hoeft te vrezen.

Ook trainer Bruno Labbadia toonde begrip: “Ik hoop dat de mensen in de buitenwereld hiervoor begrip kunnen opbrengen.”

Vooral bij het vieren van de treffers hadden de spelers van de Berlijnse ploeg fysiek contact met elkaar, maar elkaar knuffelen en omhelzen is volgens de huidige richtlijnen absoluut niet de bedoeling. Op de andere velden in de Bundesliga werd het juichen op afstand over het algemeen wel goed toegepast, soms met een dansje erbij of even een aanraking met de ellebogen of vuisten.

“Die emoties horen er gewoon bij. Mijn ploeg was gewoon blij en gelukkig”, zei Labbadia, die zelf ook een van zijn assistenten even omarmde. Labbadia debuteerde met succes op de bank bij Hertha, dat dankzij de ruime overwinning verder wegliep van de degradatiestreep.

Voor sancties wegens de fysieke contacten hoeft Hertha BSC dus niet te vrezen. Het gaat hierbij slechts om aanbevelingen in het omvangrijke hygiëneprotocol dat voor de Bundesliga is opgesteld.

Door Michiel Verheirstraeten
AANGERADEN