Standbeeld van Zlatan Ibrahimovic mikpunt van vandalen: stad gaat op zoek naar nieuwe locatie

Bron © BELGA

Foto: AP

De kans is groot dat het standbeeld van Zlatan Ibrahimovic in Malmö van plaats verhuist. ‘Ibracadabra’ kreeg vorig najaar een standbeeld in zijn thuisstad, maar dat werd sindsdien al diverse keren toegetakeld. Lokale autoriteiten gaan nu, zo schrijven Zweedse media, op zoek naar een nieuwe locatie.

Het beeld van de voetballer werd eerder al onder meer beklad met een racistische slogan en lichaamsdelen zoals de neus en de kleine teen werden afgezaagd. Er werd ook een vuilniszak over het hoofd gehangen en vandalen probeerden het beeld al in brand te steken. Afgelopen januari haalden onbekenden het beeld neer.

Volgens de Zweedse media heeft het gemeentebestuur genoeg van de vandalenstreken en start het, samen met voetbalclub Malmö FF, de zoektocht naar een nieuwe locatie. Bedoeling is om het standbeeld na de zomer weer recht te zetten.

Geboortestad

De reden waarom het standbeeld van Ibrahimovic meermaals mikpunt van vernielingen was, zou te maken hebben met het feit dat de Zweed vorig jaar bekendmaakte aandeelhouder te worden bij eersteklasser Hammarby. Dat zette kwaad bloed in Malmö, zijn geboortestad.

De 38-jarige Ibrahimovic staat in Italië onder contract bij AC Milan, maar keerde tijdens de coronacrisis terug naar Zweden, waar de gezondheidsmaatregelen veel minder strikt zijn. De spits trainde er met Hammarby.

Door Michiel Verheirstraeten
  • AANGERADEN