Wanneer is het beste moment om je belastingaangifte in te vullen?

Foto: ISOPIX

Coronacrisis of niet, de fiscus geeft geen uitstel voor het indienen van de belastingaangifte: de papieren aangifte moet ten laatste op 30 juni binnen, de elektronische (via Tax-on-web) uiterlijk 16 juli. Wie die laatste optie kiest, wacht maar beter niet tot het allerlaatste moment. Het zou niet de eerste keer zijn dat het systeem de laatste dagen plat gaat omdat het de massale toevloed niet kan slikken.

De fiscus ontwikkelde zelfs een kalender met de gebruiksvoorspellingen voor de komende weken en maanden. Dat de periode van vrijdag 10 tot en met donderdag 16 juli gemiddeld tot heel erg druk wordt, zal niet verbazen: het is nu eenmaal de laatste rechte lijn voor de ultieme aangiftedatum via Tax-on-web. Maar ook de laatste week van juni wordt grote drukte verwacht.

Allemaal mensen die de eerste weken van juli vakantie nemen? “We merken dat inderdaad elk jaar opnieuw”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. “Blijkbaar zit 30 juni als uiterste datum om de belastingaangifte in te dienen nog altijd zeer sterk in het collectieve geheugen. Zo sterk dat zelfs heel wat trouwe gebruikers van Tax-on-web er blijkbaar niet bij stil staan dat ze op dat moment nog ruim twee weken hebben en dat ze zich dus eigenlijk nog niet moeten opjagen.”

Door krs
AANGERADEN