Valse start voor voorzittersverkiezingen Open VLD, technisch probleem opgelost

De voorzittersverkiezingen van de Vlaamse liberalen kennen een valse start. Die ging maandag officieel van start, maar al snel bleek dat er een bug in het stemsysteem zat. Wie meerdere browsers gebruikt, kon meerdere keren stemmen met dezelfde code. Dus werd de stemming onmiddellijk gestaakt. Inmiddels zijn de technische problemen verholpen.

agy

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“We zoeken nu uit wat er fout gelopen is en dat verhelpen”, klinkt het op het partijbestuur. “We zullen de stemming van nul herbeginnen, opnieuw onder begeleiding van een gerechtsdeurwaarder. Iedereen die zijn stem al heeft uitgebracht zal dat dus opnieuw moeten doen. Ook wie dat telefonisch deed.”

De stemming voor de opvolger van Gwendolyn Rutten werd al eens twee maanden uitgesteld door de coronacrisis. Maar blijkbaar stond het systeem nog altijd niet helemaal op punt. Gelukkig zijn de kandidaat-voorzitters allesbehalve met de gang van zaken. “Een heuse calvarietocht”, tweet kandidaat Bart Tommelein. “Laat ons hopen dat er snel een oplossing komt”, zegt zijn tegenstrever Egbert Lachaert.

Waterproof

Straks volgt overleg tussen die twee favorieten - met Lachaert licht in het voordeel volgens waarnemers - en de andere twee deelnemers Els Ampe en Stefaan Nuytten. Ampe liet zich de afgelopen weken vooral opmerken door de straffe uitspraken aan elkaar te rijgen. Ook nu weer. “Wordt de vrees van sommigen voor sabotage werkelijkheid?” Lachaert tikt haar onmiddellijk op de vingers. “Je zou beter mee aan de kar trekken om te zorgen dat het systeem waterproof is.”

Rond de avond was het probleem verholpen: de technische fout werd inmiddels uit het stemsysteem verwijderd. Vooraleer de stemming kan worden overgedaan, wordt het gehele systeem opnieuw volledig gecontroleerd en geverifieerd, mede door externe ICT-experts.

Pas na goedkeuring door de ICT-experts, gerechtsdeurwaarder, het Kiescomité en de getuigen van de kandidaat-voorzitters zal de partij de stemming herstarten. De gehele stemming -online en telefonisch- zal dus volledig opnieuw worden overgedaan. Elk lid dat dus al gestemd heeft, zal dat opnieuw moeten doen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten