Hilde Crevits (CD&V): “Al voor 800 miljoen euro aan hinderpremies uitbetaald”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Er is al voor zowat 800 miljoen euro uitbetaald aan hinderpremies voor Vlaamse handelszaken die de deuren moesten sluiten door de coronamaatregelen. Daarnaast kregen bedrijven met minstens 60 procent omzetverlies al voor 65 miljoen euro betaald in de vorm van een compensatiepremie. Dat werd maandag vernomen op het kabinet van Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V).

De hinderpremie en de compensatiepremie zijn maatregelen die de Vlaamse regering nam om de schok van de coronacrisis voor de ondernemers te verlichten. De hinderpremie kwam tot stand voor ondernemingen die verplicht waren de deuren te sluiten door de coronamaatregelen. Ze bestaat uit twee delen: een eenmalige premie van 4.000 euro en vanaf 6 april een dagpremie van 160 euro.

Omzetverlies

Tijdens een bezoek aan Kortrijk verklaarde minister Crevits aan VTMNIEUWS dat de overheid bij de betaling van de hinderpremie wellicht boven het miljard euro zal uitkomen. Vandaag staat de teller al op zowat 800 miljoen euro.

Ondertussen is er ook al 65 miljoen euro aan compensatiepremies uitbetaald. Het gaat om een eenmalige premie van 3.000 euro voor ondernemers die de deuren niet moesten sluiten, maar die door de coronacrisis minstens 60 procent omzetverlies leden. Omgerekend hebben dus zowat 22.000 ondernemers die premie gekregen.

AANGERADEN