Duitsland en Frankrijk willen Europees relanceplan van 500 miljard euro

Bron © BELGA

Foto: AFP

Frankrijk en Duitsland breken een lans voor een relanceplan van 500 miljard euro om de Europese economie erbovenop te helpen na de schok van de coronacrisis. Dat hebben president Emmanuel Macron en bondskanselier Angela Merkel maandag meegedeeld op een gemeenschappelijke, digitale persconferentie vanuit Parijs en Berlijn.

“Om een duurzaam herstel te ondersteunen dat de groei in de Europese Unie herstelt en versterkt, ondersteunen Duitsland en Frankrijk de oprichting van een ambitieus, tijdelijk en doelgericht relancefonds van 500 miljard euro”, zo staat in een gemeenschappelijke verklaring.

Garanties

Het relancefonds moet opgericht worden in het raamwerk van de Europese meerjarenbegroting van 2021 tot 2027. Bedoeling is dat de Europese Commissie “in naam de Europese Unie” met garanties van de lidstaten tegen gunstige voorwaarden geld gaat lenen op de kapitaalmarkten.

Het geld zou de komende jaren als “budgettaire uitgaven” worden uitgekeerd aan de lidstaten en “de sectoren en regio’s die het zwaarst zijn getroffen”, aldus de verklaring. Het zou gaan om subsidies, en niet om kredieten die de lidstaten nadien moeten terugbetalen aan de Europese kas. De EU zelf zou de leningen op een termijn van ongeveer 20 jaar terugbetalen.

Het voorstel blijft weg van de fameuze eurobonds. Een land als Italië, dat zwaar is getroffen door de coronacrisis en al een torenhoge schuldenberg torst, ijverde hard voor zo’n mutualisering van nationale schulden, maar dat wijzen Duitsland en andere noordelijke lidstaten met een sterkere financiële positie vooralsnog af.

Schuldpapier

Maar het Duits-Franse plan komt wel in de buurt. Macron, die in het debat over eurobonds bij het standpunt van Rome aanschurkte, sprak over “een echte verandering van filosofie”. “Voor de eerste keer stellen wij voor om samen schuldpapier uit te geven op de markt” om “echte budgettaire middelen over te hevelen naar de meest getroffen sectoren en regio’s”, lichtte de Franse president toe.

Merkel van haar kant bestempelde het voorstel als “een buitengewone, eenmalige krachtsinspanning”. Het Europese fonds moet volgens de bondskanselier verzekeren dat de samenhang binnen de Europese Unie wordt gevrijwaard. “Het doel bestaat erin dat Europa gesterkt, cohesief en solidair uit deze crisis komt”, verklaarde ze.

Noodzaak

Het voorstel van de Commissie wordt volgende week verwacht. Het Duits-Franse initiatief “erkent de reikwijdte en omvang van de economische uitdaging waarmee Europa wordt geconfronteerd, en legt terecht de nadruk op de noodzaak om een oplossing uit te werken met de Europese begroting als kern”, reageerde voorzitter Ursula von der Leyen. Alle 27 lidstaten moeten instemmen met het voorstel.

Eerder hadden de lidstaten al overeenstemming bereikt over een eerste pakket noodmaatregelen ter waarde van 540 miljard euro.

AANGERADEN
Meest recent