Al 85 procent van de getroffen reizigers Thomas Cook uitbetaald

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Al 37.500 reizigers die getroffen werden door het faillissement van touroperator Thomas Cook vorig jaar, zijn intussen terugbetaald. Dat wil zeggen dat zo’n 85 procent van de openstaande dossiers nu afgehandeld is, zo meldt het Garantiefonds Reizen maandag.

Het garantiefonds heeft de gedupeerde klanten al voor een waarde van 20 miljoen euro uitbetaald. Daarmee werd al 85 procent van de reizigers die een reis boekten voor het faillissement van Thomas Cook terugbetaald.

Starre houding

Het Garantiefonds Reizen wil tegen eind mei 90 procent van de terugbetalingsdossiers afgewerkt hebben. De terugbetalingen staan volgens het Garantiefonds Reizen, een verzekeraar die door de reissector zelf werd opgericht, “in schril contrast met het gebrek aan begrip voor de reissector” tijdens de coronaperiode.

De organisatie zegt verbaasd te zijn dat de Europese Commissie een “starre houding” blijft aannemen over het gebruik van vouchers wanneer een reis wegens COVID-19 geannuleerd werd.

Ze benadrukken dat de reissector al 30 jaar vraagt naar een verzekering tegen financieel onvermogen voor vliegtuigtickets. De huidige crisis is volgens hen een duidelijk signaal naar Europa toe om daar eindelijk werk van te maken. Volgens het fonds is de levensvatbaarheid van de sector zonder overheidssteun niet gegarandeerd.

AANGERADEN
Meest recent