Duizenden openstaande vacatures: werkzoekenden krijgen gratis opleiding tot verpleegkundige

Werkzoekenden die willen starten met de gratis opleidingen tot verpleegkundige moeten eerst selectieproeven afleggen. Foto: Photo News

180.000 jobs dreigen de komende maanden en jaren verloren te gaan, terwijl er wel 5.000 openstaande vacatures zijn voor verpleegkundigen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil werkzoekenden nu gratis opleiden tot verpleegkundige en zelfs vergoeden terwijl ze zich omscholen.

Het voorstel van de minister betekent een uitbreiding van Project 600, dat nu al mensen die in een ziekenhuis werken als bijvoorbeeld administratief medewerker omschoolt tot verpleegkundige. De opleidingen zelf zijn een regionale bevoegdheid. De financiering van project 600 gebeurt federaal.

De minister richtte alvast een brief aan de sociale partners om het idee samen uit te werken. Bij de sector reageren ze positief. “Nieuw bloed is altijd welkom, maar drie à vier jaar wachten op versterking is te lang”, zegt Ellen De Wandeler, algemeen coördinator van het Nationaal Verbond van Katholieke Vlaamse Verpleegkundigen en Vroedvrouwen. “De minister moet daarnaast alle opgeleide verpleegkundigen ook verpleegkundige taken geven, en ervoor zorgen dat ze zich niet langer hoeven bezig te houden met administratie en logistiek. Want 80 procent van verpleegkundigen doet vandaag geen verpleegkundig werk.”

Selectieproeven

Hoeveel geld de minister voor het initiatief zal uittrekken en welke vergoeding mensen krijgen die de volwaardige opleiding van drie of vier jaar volgen, moet nog worden bepaald. Werkzoekenden die willen starten met de gratis opleidingen tot verpleegkundige moeten eerst selectieproeven afleggen. “Zowel de opleiding als het beroep van een verpleegkundige is zwaar. Wie de opleiding wil aanvangen, moet dat weloverwogen doen. Zulke selectieproeven helpen daarbij”, klinkt het bij De Block.

Door Tommy Huyghebaert
AANGERADEN