Abonnee worden? Kies je leesformule

19/05/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BART DEWAELE

Eerste dag voorzittersverkiezingen Open VLD draait uit op klucht

Ze waren nog niet eens twee uur bezig, toen de wielen van de online voorzittersverkiezing van Open VLD er al af draaiden. Op verschillende browsers kon je met dezelfde code verschillende keren stemmen. De stemming werd onmiddellijk stopgezet.

De technische fout werd uiteindelijk uit het systeem gehaald en ondertussen gaan externe specialisten na of alles in orde is. Als die, de gerechtsdeurwaarder, het kiescomité én de kandidaten groen licht geven, kan de stemming opnieuw van start gaan. “We beginnen van nul”, klinkt het bij de partij. “Ook wie telefonisch gestemd heeft, zal dus opnieuw moeten stemmen.”

Ook het callcenter dat die telefonische stemmen moet tellen, komt onder vuur te liggen. Blijkt dat de vader van Gents burgemeester Mathias De Clercq in de raad van bestuur van dat bedrijf zetelt. Maar met een extra controle kon alles toch weer doorgaan.

Egbert Lachaert en Bart Tommelein zijn de twee grote kanshebbers voor het voorzitterschap. Lachaert is volgens waarnemers de favoriet. Els Ampe en Stefaan Nuytten vervolledigen de kandidaten. Ampe, al de hele campagne niet verlegen voor een controversiële uitspraak meer of minder, zette de boel nog eens op scherp. “Wordt vrees van sommigen voor sabotage waarheid?” De rest diende haar onmiddellijk van antwoord.  (agy)

AANGERADEN