Trump zegt dat hij elke dag omstreden hydroxychloroquine neemt

Bron © BELGA, Fox, CNN, Guardian

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis laten weten dat hij elke dag preventief het geneesmiddel hydroxychloroquine neemt om zich te beschermen tegen Covid-19.

Het antimalariamiddel wordt genoemd als mogelijk medicijn tegen het coronavirus, maar uit tests is nog niet gebleken dat het middel effectief werkt. Trump prijst het medicijn al weken aan als oplossing voor Covid-19-patiënten, zelfs al blijkt dat het mogelijk ernstige bijwerkingen zoals hartproblemen kan veroorzaken bij coronapatiënten.

Volgens sommige studies vallen zelfs meer doden bij patiënten die het medicijn kregen toegediend. Maar de president zegt dat de mensen achter zo’n onderzoek “geen grote Trump-fans zijn”. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap heeft al gewaarschuwd om het medicijn enkel te nemen in het kader van klinisch onderzoek of binnen de context van het ziekenhuis, en niet preventief.

“Ik neem elke dag een pil”, zei Trump tijdens een ontmoeting met zakenlui in het Witte Huis. “Ik neem het medicijn nu al anderhalve week en ik ben hier nog steeds.”

Trump zegt dat hij elke dag omstreden hydroxychloroquine neemt
Foto: AP

Op de vraag waarom hij hydroxychloroquine neemt, antwoordde Trump: “Ik neem het omdat ik er heel goede dingen over hoor”. De president zei dat hij open wil zijn tegenover het Amerikaanse volk en verzekerde de aanwezigen dat het medicijn geen negatieve effecten zal veroorzaken. “Ik denk dat het goed is. Ik heb veel goede verhalen gehoord. En als het niet goed is, zal je er niet ziek door worden en doodgaan.”

“Op een dag zal ik ermee stoppen”, zei Trump nog. Hij benadrukte ook dat hij geen coronasymptomen heeft en elke dag wordt getest op het virus.

Trump neemt de medicatie naar eigen zeggen in overleg met de arts van het Witte Huis, maar hij stelde zelf wel voor om het te beginnen nemen. Hij neemt ook zink in, zei hij.

LEES OOK. ‘Wondermiddel’ in de strijd tegen corona is rijp voor de vuilnisbak na nieuw onderzoek (+)

Dat zelfs een nieuwslezer van het doorgaans Trump-gezinde Fox News geschokt reageerde en kijkers waarschuwde zeker niet zelf hydroxychloroquine in te nemen, deed Trump enkele boze tweets ontvallen. “Fox News is niet meer hetzelfde. Je hebt meer anti-Trump-mensen dan ooit tevoren. Op zoek naar een nieuwe zender!”

Obama en Biden niet onderzocht

Trump verklaarde maandag aan reporters ook dat hij “verrast” was dat zijn justitieminister William Barr niet van plan is om een onderzoek te openen naar Barack Obama en Joe Biden. Hij zei er zeker van te zijn dat zij betrokken waren bij de start van het Rusland-onderzoek naar zijn campagne.

Nadat Obama zijn aanpak van de coronapandemie bekritiseerde, suggereert Trump de laatste weken dat Obama de “grootste politieke misdaad ooit” pleegde, in een zaak die hij “Obamagate” noemt, zonder details te geven.

Volgens Barr zou een evaluatie van het Rusland-onderzoek niet leiden tot “strafonderzoek” naar Obama of Biden, en is de bezorgdheid over mogelijke crimineel gedrag in dat onderzoek gefocust op anderen.

LEES OOK. VS in de ban van Obamagate: pleegde ex-president echt “de grootste politieke misdaad ooit”? (+)

Door adb
AANGERADEN