Koolskamp Koers werpt de handdoek voor 2020 als gevolg van corona

Het podium van 2019 met winnaar Jannik Steimle.

Het podium van 2019 met winnaar Jannik Steimle. © Photo News

De 105de editie van Het Kampioenschap van Vlaanderen in het West-Vlaamse Koolskamp zal op 18 september niet worden georganiseerd. Dat heeft de organisatie beslist. Als hoofdoorzaak wordt verwezen naar de coronacrisis.

gvdl

Met recente winnaars als Jannik Steimle, Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria zette Koolskamp Koers zich de voorbije jaren nadrukkelijk op de kaart als een gegeerde najaarswedstrijd, deel uitmakend van de Bingoal Cycling Cup. De wedstrijd behoort tot de oudsten van het land met een eerste editie in 1908. In 2020 zal er echter niet georganiseerd worden. Tot dat besluit is het organisatiecomitié gekomen.

“De belangrijkste reden is dat het op dit moment nog totaal onduidelijk is hoe we de gezondheid van iedereen, - zowel toeschouwers, genodigden, medewerkers en renners-, kunnen garanderen. Tot 31 augustus is het organiseren van massa-evenementen niet toegelaten. Het is nog maar de vraag, zolang er geen vaccin beschikbaar is tegen het virus, in welke mate de overheden toestemming zullen geven om dit in september wel te doen.”

“Koolskamp Koers is een waar dorpsfeest! Weliswaar staat de wielerwedstrijd centraal, maar het volkse gebeuren, de vele toeschouwers die samen iets drinken en eten, het netwerkevent voor de 1500 VIPS’s, zijn minstens even belangrijk. Het organiseren van een wielerwedstrijd zonder toeschouwers zien wij dan ook niet als een optie.”

“Verder is het met de aangepaste wielerkalender ook totaal onduidelijk op welke renners we zullen kunnen rekenen. Dat voor een spannende en attractieve wedstrijd het niet noodzakelijk is alle toppers aan de start te hebben is een feit. Als wedstrijd met een heel lange traditie en sinds een aantal jaar trouwe afspraak binnen de Bingoal Cycling Cup van Nick Nuyens, zijn we het evenwel aan onszelf verplicht om ook ieder jaar een aantal topploegen en publiekstrekkers aan de start te krijgen. Met de Ronde van Frankrijk die dit jaar geprogrammeerd staat van 29 augustus tot 20 september, zullen de grote sprintkanonnen wellicht daar aan het werk te zien zijn.”

“Ten slotte, maar niet in het minst, zijn wij er als organisatie uitermate van bewust dat het vrijmaken van een sponsorbudget bij de vele bedrijven en handelaars uit onze onmiddellijke regio dit jaar geen prioriteit is.”

De wedstrijd maakt deel uit van de Bingoal Cycling Cup, een regelmatigheidscriterium georganiseerd door ex-renner Nick Nuyens. Die wilde een aantal wedstrijden groeperen eind augustus als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk. Door het afhaken van Koolskamp verliest hij één van zijn mogelijke wedstrijden binnen dit concept. De nieuwe kalender van de Europe Tour, waar Koolskamp deel van uitmaakte, wordt trouwens vandaag bekendgemaakt.

De organisatoren maken zich wel sterk dat ze op vrijdag 17 september 2021 wel de 105de editie van het Kampioenschap van Vlaanderen zullen organiseren.

Lees ook

Nu in het nieuws