Syrische regering laat bezittingen van dissidente zakenman Rami Makhluf in beslag nemen

Bron © BELGA

Bashar al-Assad Foto: REUTERS

De Syrische regering heeft dinsdag de opdracht gegeven tot de inbeslagname van de bezittingen van de machtige zakenman Rami Makhluf. Dat blijkt uit een document dat gepubliceerd werd door het Syrische ministerie van Financiën. Makhluf is voorzitter van Syriatel, de grootste telecomoperator van het land, en de neef van president Bashar al-Assad.

De 51-jarige zakenman geldt als een van de machtigste en rijkste mannen van Syrië. Hij stond ook bekend voor zijn nauwe banden met het omstreden regime in zijn land. Maar enkele weken geleden kwam het tot een breuk tussen Makhluf en de regering.

De Syrische regering zou wanhopig op zoek zijn naar extra geld en zou daarbij bezittingen van Makhluf in het vizier hebben genomen. Maar de steenrijke zakenman is niet van plan om daaraan mee te werken.

In een document van het ministerie van Financiën staat nu dat er uit “voorzorg” wordt overgegaan tot de inbeslagname van zijn bezittingen. Op die manier moet verzekerd worden dat het bedrijf Syriatel zijn betalingen aan de telecomautoriteiten voortzet.

Ook de bezittingen van Makhlufs vrouw en kinderen worden in beslag genomen.

De regering besliste voorts dat Makhluf de komende vijf jaar geen overeenkomsten meer kan sluiten met de openbare sector.

De voorbije weken heeft Makhluf met verschillende videoboodschappen op Facebook kritiek geuit op het regime in Damascus. Zondag verklaarde hij nog dat hij onder wordt druk gezet om af te treden als voorzitter van Syriatel. Enkele weken daarvoor deed hij zijn beklag over de buitensporig hoge belastingen die zijn onderneming moet betalen. Het zou gaan om een bedrag van 230 miljard Syrische pond, wat volgens de huidige onofficiële wisselkoers overeenkomt met ongeveer 120 miljoen euro.

# Belga context ## Related article(s) [Syrie: le magnat Rami Makhlouf accuse les ...]

[Syrie: le magnat Rami Makhlouf accuse les ...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

AANGERADEN
Meest recent