Stefaan Degand twijfelt over samenwerking met pedoseksueel Dennis

In ‘Ontoerekeningsvatbaar’ gaat Stefaan Degand (41) opnieuw aan de slag met de 54-jarige pedoseksueel Dennis. De samenwerking tussen de twee heren verloopt niet van een leien dakje, vooral omdat Degand er nog steeds aan twijfelt of hij het project wel wil voortzetten.

Tom Vets

In de uitzending van vorige week maakte acteur Stefaan Degand kennis met Dennis, een man die zedenfeiten pleegde met minderjarige meisjes. De twee werden samengezet om een voorstelling te maken rond de gedichten die de geïnterneerde schrijft.

Al vijf keer werd Dennis veroordeeld voor zedenfeiten, en de verleiding loert steeds om de hoek. “Bepaalde zenders mogen niet opstaan in de instelling”, zegt hij. “VtmKzoom, Zappelin of ook het programma The voice kids… Het is niet aangewezen om ernaar te kijken omdat het mij kan triggeren.”

Degand probeert Dennis tijdens hun ontmoeting het nodige inlevingsvermogen bij te brengen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Het maakt me bang omdat ik geen controle over mezelf voel”, verontschuldigt Dennis zich.

Geen rechter of beul

Dennis past de tips van Degand evenwel met verve toe in de praktijk. Maar die laatste blijft met twijfels zitten over het project. “Omdat het discutabel is”, zegt hij. “Is het maatschappelijk relevant om zo iemand een platform te geven? Ik wist niet wie ik voor me had. Bij het vorige gesprek wou ik na drie tellen opstaan. Ik ben geen rechter of beul om te oordelen over een ander. Maar is wat we doen wel goed?” Maar Dennis zet door. “Of dit zinvol is? Als ik met dit gesprek één pedoseksueel tot inzicht kan laten komen of overtuig om hulp te zoeken, vind ik dit opzet geslaagd.”

Ontoerekeningsvatbaar

Canvas, 21.25 uur

Aangeboden door onze partners