Aantal enkelbanden fors toegenomen, “maar Vlaanderen krijgt de rekening”

Bron © Eigen berichtgeving

Foto: Belga

Het aantal verdachten dat niet in de gevangenis, maar thuis met een enkelband de voorhechtenis mag uitzitten, is sinds de start van de coronacrisis met 44% gestegen. Een gevolg van de beslissing om het aantal gevangenen uit vrees voor een coronabesmetting te doen dalen. “Vlaanderen moet de federale regering aanspreken over de factuur”, vindt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA).

Het aantal mensen dat in Vlaanderen met een enkelband thuis zit, is sinds de start van de coronacrisis gevoelig gestegen. In totaal zijn er 1.107 enkelbanden uitgedeeld. Maar vooral het aantal verdachten die in afwachting van een proces met een enkelband in voorhechtenis zitten, is enorm toegenomen.

Omdat ze vluchtgevaarlijk kunnen zijn en op geen enkel moment het huis mogen verlaten, krijgen ze een aangepaste -duurdere- enkelband met GPS-tracker. Begin maart, voor de uitbraak van de pandemie, ging het om 180 verdachten. Vandaag zijn het er al 260 - een stijging van 44%.

200 nieuwe enkelbanden

“We hebben tijdig inspanningen geleverd om deze toename op te vangen”, zegt het kabinet van Vlaamse minister Zuhal Demir (N-VA), die bevoegd is voor de Vlaamse enkelbanden. “We zijn enkelbanden versneld gaan ophalen bij mensen die hun straf hadden uitgezeten, en we voorzagen in versneld onderhoud en reiniging van het materiaal.”

Daarnaast werd geïnvesteerd in nieuwe enkelbanden. Zo’n 50 enkelbanden met GPS-toestellen worden nu al gebruikt, zo’n 150 anderen worden binnenkort verwacht.

“Daardoor zijn er in Vlaanderen altijd voldoende enkelbanden geweest”, zegt het kabinet. In Franstalig België was dat niet zo.

“Gevangenissen ontvolken”

Voor deze plotse toename wordt verwezen naar een aantal beslissingen, waardoor de gevangenispopulatie uit vrees voor een corona-uitbraak met 11 procent daalde. Justitieminister Koen Geens (CD&V) verlengde het penitentiair verlof van 407 gedetineerden, en gaf 180 mensen strafkorting.

LEES OOK: “Al 1.200 mensen minder in Belgische gevangenissen: “Nochtans is de misdaad niet afgenomen” (+)

“De stijging is daarnaast het gevolg van de beslissingen van de magistratuur om meer mensen een enkelband te geven, omwille van de vraag van Justitieminister Koen Geens (CD&V) om de gevangenissen te ontvolken”, zegt het kabinet Demir.

Op het kabinet Geens wijzen ze erop dat voorhechtenis met een enkelband al sinds 2014 mogelijk is. En dat de beslissing hierover bij de onderzoeksrechters ligt, en dat de rechtbanken al in mei hebben laten weten dat ze zich geen beperkingen willen laten opleggen.

Kostenplaatje

De stijging in het aantal enkelbanden komt met een kostenplaatje. “Het is niet correct dat deze lasten zomaar zonder overleg naar Vlaanderen worden doorgeschoven”, vindt Vlaams parlementslid Lorin Parys, dat de Vlaamse regering hierover vandaag in de plenaire zitting aanspreekt. “Er zijn niet alleen de kosten voor de extra enkelbanden en een nieuw monitoringssysteem die oplopen. Het zorgt ook voor extra werkdruk bij de Justitiehuizen.”

Parys wijst erop dat de aankoop van enkele duizenden nieuwe enkelbanden al sinds 2015 bemoeilijkt wordt. “Ik vraag dat de Vlaamse regering hierover Justitieminister Geens aanspreekt, en dit aankaart op de Nationale Veiligheidsraad.”

Door Cedric Lagast
AANGERADEN