Abonnee worden? Kies je leesformule

20/05/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  ROBIN UTRECHT

Geen muntsigaretten meer op de markt

Sigaretten met een muntsmaak mogen vanaf woensdag 20 mei niet meer verkocht worden in Europa. Ook roltabak met muntsmaak wordt verboden.

Mentholsigaretten zouden namelijk de kans op nicotineverslaving verhogen bij tieners en jongvolwassenen die experimenteren met roken en ze zouden het stoppen met roken moeilijker maken. Daarbij zijn mentholhoudende sigaretten even schadelijk voor de gezondheid als klassieke sigaretten.

Overschakelen naar gewone sigaret

Nu het officieel verboden wordt, zijn experts benieuwd naar het effect op de rookstop. “Mensen die van plan waren te stoppen, zullen dat nu misschien wel doen. Maar het kan ook zijn dat ze overschakelen naar de traditionele sigaret”, zegt Christine Plets van Tabakstop.

Stichting tegen Kanker wil sowieso nog een stap verder gaan en het verbod uitbreiden naar de nieuwe verhitte tabaksproducten met mentholsmaak, nog voor ze op de Belgische markt komen en naar cigarillo’s. Ook pleit ze voor een beperkte lijst met smaken voor e-sigaretten en bijhorende veiligheidsnormen. “De consument krijgt zo een betere kwaliteitsgarantie en hij wordt herinnerd aan de risico’s en de hulpkanalen om te stoppen”, klinkt het.(lto)

AANGERADEN