Minister Geens pareert kritiek over enkelbanden: “Over wat praten we eigenlijk?”

© BELGAIMAGE

Sinds de start van de coronacrisis is het aantal gedetineerden die met een enkelband thuis zitten, met 44% gestegen. De beslissing werd genomen uit vrees voor massale coronabesmettingen in de gevangenissen. Aan Vlaamse kant klonk er kritiek gezien de gevangenissen omdat het gewest verantwoordelijk is voor die enkelbanden en die dus moet betalen.

cel, adm

Het aantal mensen dat in Vlaanderen met een enkelband thuis zit, is sinds de start van de coronacrisis gevoelig gestegen. In totaal zijn er 1.107 enkelbanden uitgedeeld. Maar vooral het aantal verdachten die in afwachting van een proces met een enkelband in voorhechtenis zitten, is enorm toegenomen.

LEES MEER. Aantal enkelbanden fors toegenomen, “maar Vlaanderen krijgt de rekening”

Omdat ze vluchtgevaarlijk kunnen zijn en op geen enkel moment het huis mogen verlaten, krijgen ze een aangepaste -duurdere- enkelband met GPS-tracker. Begin maart, voor de uitbraak van de pandemie, ging het om 180 verdachten. Vandaag zijn het er al 260 - een stijging van 44%.

Aan Vlaamse kant klonk kritiek dat de federale overheid de kosten doorschuift naar Vlaanderen. “Het is niet correct dat deze lasten zomaar zonder overleg worden doorgeschoven”, zei Vlaams parlementslid Lorin Parys eerder al. “Er zijn niet alleen de kosten voor de extra enkelbanden en een nieuw monitoringssysteem die oplopen. Het zorgt ook voor extra werkdruk bij de Justitiehuizen.”

Minister van Justitie Geens vindt die kritiek niet correct. “Over wat praten we eigenlijk. Het cijfer voor het aantal verdachten onder elektronisch toezicht lag op 8 mei voor het Vlaams grondgebied op 218 t.a.v. 152 op 6 maart. Dit is een stijging van 66. Indien we hierbij de Nederlandstaligen in Brussel erbij tellen, komen we afgerond op ongeveer 80.”

Ook de kritiek om het kostenplaatje pikt hij niet. “De kostprijs per jaar voor een enkelband bedraagt ongeveer 5.500 euro terwijl een verblijf van een gedetineerde in de gevangenis ongeveer 50.000 euro per jaar kost”, klinkt het. “Voor Vlaanderen betekent de huidige verhoging van 80 enkelbanden dus maar een meerkost van om en bij de 440.000 euro.”

“Ik zou dan ook willen pleiten dat iedere actor bevoegd voor justitie, in welk domein dan ook, verder zijn verantwoordelijkheden opneemt en geen onterechte beschuldigingen uit naar andere overheden of beleidsverantwoordelijken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten