Apple en Google zijn rond met technologie voor corona-app, Kamer keurt wettelijk kader goed

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Techbedrijven Apple en Google zijn klaar met de ontwikkeling van software waarmee mensen op hun telefoon gewaarschuwd kunnen worden als ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona. Dat laten beide bedrijven in een gezamenlijke verklaring weten. In België zijn vooralsnog geen plannen om die app te gebruiken, maar er is woensdag wel al een wet rond de privacyvoorwaarden goedgekeurd.

De technologie is sinds woensdag beschikbaar voor nationale volksgezondheidsinstanties. Het is geen kant-en-klare corona-app, maar een ondersteuning voor zo’n app waarmee gebruikers anoniem worden gewaarschuwd als ze in contact zijn gekomen met een persoon die besmet is met het coronavirus.

De technologie werkt zowel voor Android-telefoons (Google) als iPhones (Apple). Het is aan de landen zelf om de software in hun corona-app toe te passen. Zeker 22 landen en meerdere Amerikaanse staten willen volgens de bedrijven de technologie gebruiken. Eerder werd al een testversie uitgebracht.

De bedrijven besloten naar eigen zeggen een systeem voor het traceren van contacten te bouwen omdat regeringen hadden geprobeerd hun eigen apps te bouwen, maar dat ze voor hulp bij Apple en Google aanklopten. De bedrijven benadrukken dat apps die de technologie gebruiken moeten worden gebouwd door volksgezondheidsautoriteiten. Ook hebben ze toestemming van de gebruiker nodig, mogen ze alleen de minimale hoeveelheid gegevens verzamelen en mogen ze de locatie van een gebruiker niet registreren.

Wettelijk kader voor privacy in ons land

Het is nog lang niet zeker dat er in ons land zo’n app komt, maar de Kamer heeft woensdag wel al een resolutie goedgekeurd die de privacyvoorwaarden vastlegt waaraan een eventuele app die contacten van coronapatiënten kan helpen opsporen zou moeten voldoen.

Het resolutievoorstel van Ecolo-Groen is geen pleidooi voor een app, maar wil de krijtlijnen voor de bescherming van de privacy vastleggen voor het geval er ooit toch zo’n app zou komen.

Volgens de goedgekeurde tekst moet zo’n app op vrijwillige basis zijn, gegevens mogen niet op een centrale server worden opgeslagen en de individuele tracking van de locatie zal niet mogelijk zijn. De app mag enkel een hulpmiddel zijn om burgers te waarschuwen voor een mogelijke besmetting, en in geen geval om het opvolgen van de maatregelen rond social distancing of quarantaine te controleren.

Het zullen uiteindelijk de gewesten zijn die beslissen over een eventuele uitrol. Vlaanderen zet eerst in op manuele tracing door callcenters die contacten opbellen. Als de app er toch nog komt, zal dat “als ondersteuning” zijn bij manuele tracing, liet het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) optekenen.

Door blg
AANGERADEN