Grote brand in voormalige kerncentrale in Nederland onder controle: “Volksgezondheid niet in gevaar geweest”

Bron © De Telegraaf

Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Donderdagvoormiddag is brand uitgebroken in de voormalige kerncentrale in Dodewaard. Alle brandweerkorpsen uit de omgeving zijn met groot materieel uitgerukt. De brand is inmiddels onder controle.

De centrale is al sinds 1997 niet meer in gebruik. Het gaat volgens de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) om een “veilig ingesloten centrale”. Volgens de veiligheidsdiensten was er nooit een reëel risico op het vrijkomen van radioactieve straling. “De volksgezondheid is niet in gevaar geweest.”

De brand is ondertussen onder controle, maar het nablussen zal nog wel een tijdje duren. Er vielen geen gewonden, maar de veiligheidsdiensten riepen omwonenden wel op om in geval van rookoverlast de ramen en deuren gesloten te houden.

De brand woedde onder meer op het dak van de centrale. Daar liggen mogelijk gasflessen. Ook op de zijkant van het gebouw was flinke rookontwikkeling te zien.

Gebouw dichtgemetseld

Dodewaard was in 1969 de eerste Nederlandse kernenergiecentrale. Tussen 1997 en 2005 is de centrale buiten werking gesteld. Alle splijtstof werd afgevoerd, de installatie drooggemaakt en de gebouwen, op een paar deuren na, dichtgemetseld, aldus de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De ontmanteling, waarbij de radioactieve bestanddelen worden verwijderd, zou volgens wettelijke regels uiterlijk op 1 juli 2045 moeten beginnen.

Alleen gevaar bij temperaturen vanaf 1.300 graden

De Nederlandse expert Jan Haverkamp van Greenpeace en de Masaryk Universiteit in het Tsjechische Brno zegt in De Telegraaf dat de brand al extreem moest zijn vooraleer er echte nucleaire veiligheidsrisico’s konden optreden. Het dak is volgens hem gemaakt van bitumen. “Als dat brandt, zou dat geen probleem mogen opleveren. Maar dit is wel slordig. Dit is een oeps-momentje dat eigenlijk niet mag gebeuren.”

De brandstofstaven zijn weggehaald uit de oude centrale en ook het radioactieve afval is afgevoerd. Alleen het reactorvat en de buizen stonden nog in het gebouw. “Maar dat vat zelf is ook radioactief geworden. Het heeft materiaal opgenomen. Bij een hele hete brand kan er dan straling in de atmosfeer komen. Maar dat gebeurt pas als het metaal smelt, bij temperaturen van 1.300 tot 1.800 graden”, legt Haverkamp uit. Dergelijke temperaturen vragen om een intense brand met veel brandstof. “Zoiets is een extreem scenario.”

AANGERADEN