Na harde beelden van uit de hand gelopen arrestatie: parket opent onderzoek naar geweld tegen agenten

Het Brussels parket heeft een onderzoek geopend naar de daders die in een filmpje, dat door politievakbond VSOA werd gedeeld, enkele agenten slaan en schoppen terwijl ze een arrestatie proberen uit te voeren. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd aan Belga door het parket van Brussel.

Op de beelden is te zien hoe de agenten tijdens hun werk geschopt en geslagen worden door omstaanders, terwijl ze een man op de grond proberen houden om hem te arresteren. De politiemannen worden omsingeld door andere mannen die de verdachte proberen los te trekken en tegelijkertijd klappen uitdelen. De politievakbond VSOA deelde het filmpje op zijn Facebookpagina om aan te kaarten dat het zo niet verder kan voor de Brusselse agenten.

“Een onderzoek naar opzettelijke slagen en verwondingen is lopende om de verdachten te identificeren”, bevestigt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse.

Politieke reacties

“Wat er in Anderlecht gebeurde is schokkend. Hoeveel alarmbellen moeten er afgaan? De regering laat betijen. Zo kan het niet verder. Onze politiemensen verdienen beter. Kordate aanpak nu”, roept Theo Francken (N-VA) op via Twitter, daarbij verwijzend naar premier Sophie Wilmès en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Federaal CD&V-parlementslid Sammy Mahdi dient Francken van antwoord door te stellen dat Jan Jambon als minister van Binnenlandse Zaken een herziening van de dotatie van politiezones weigerde. “Electorale zelfmoord, waren zijn woorden. Ik zou nu dus vooral niet het doorzichtig oppositielid spelen”, tweet Mahdi.

Bij de Brusselse fractie van N-VA stelt Mathias Vanden Borre dat de situatie explosief is geworden en wijst met de vinger naar de politiek van de PS-politici. “Het moet gedaan zijn met de bepampering. Het respect voor de ordediensten moet worden hersteld en de politiek moet de juiste signalen sturen”, stelt Vanden Borre.

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) vindt eveneens dat er nu een sterk signaal moet komen. “Politie moet haar werk kunnen doen. Altijd. Overal. Sterke democratie heeft correcte politie nodig. Duidelijker politiek signaal nodig”, tweet Gatz.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) noemt de aanvallen “onaanvaardbaar”. “Ik veroordeel elke vorm van geweldpleging tegen en elke aantasting van de ordediensten. Ik betuig mijn volledige steun aan de agenten die bij de uitvoering van hun functie aangevallen werden”, klinkt het op Twitter.

LEES OOK

Nu in het nieuws