Olympische Spelen zonder publiek? Het ondenkbare scenario wordt hoe langer hoe meer denkbaar

Foto: REUTERS

Eén ding is helemaal zeker: ofwel zullen de Olympische Spelen van Tokio plaatsvinden van 23 juli tot 8 augustus 2021, ofwel zullen ze helemaal niet meer doorgaan. Met een van de scenario’s waar tot voor kort niet kon/mocht over worden gesproken, wordt steeds meer rekening gehouden: Olympische Spelen zonder publiek.

Het is de vraag van 739 miljoen euro. Gaan de Olympische Spelen in 2021 door? Dat monsterbedrag is het geschatte prijskaartje dat aan het uitstel van Tokio 2020 naar Tokio 2021 hangt. Staat nu helemaal vast: een tweede uitstel is niet aan de orde. “Je kunt niet elk jaar de volledige sportkalender overhoopgooien, je kunt geen atleten in onzekerheid laten blijven”, zegt Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), aan de Engelse BBC enkele maanden nadat de Spelen zijn uitgesteld. Hij volgt hiermee de Japanse eerste minister Shinzo Abe, die zegt dat volgend jaar “de laatste kans” zijn om de Olympische Spelen nog te laten doorgaan. Zo niet, is het nada, njet, niets.

Geen hoogmis van de sport? Die kans bestaat wel degelijk. Yoshitake Yokokura, voorzitter van de Japan Medical Associaton, claimt dat Spelen in 2021 zonder een vaccin moeilijk worden. Bach hanteert voorlopig de ‘Jean-Luc Dehaene-methode’: de problemen pas oplossen als ze zich stellen. Bach: “Niemand weet hoe de wereld er zal uitzien over een jaar, zelfs niet in twee maanden. We vertrouwen op de experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de gepaste beslissing op het gepaste moment te nemen. Ons hoofdprincipe: veilige Spelen organiseren voor elke deelnemer.”

Olympische Spelen light

De uitspraak van de Japanse medisch expert is evenwel niet in dovemansoren gevallen bij het Japanse organisatiecomité. Een van de scenario’s: ‘Olympische Spelen light’, achter gesloten deuren. Toshiro Muto, directeur-generaal van het organisatiecomité, zegt wel dat het “nog te vroeg is om de knoop door te hakken of de discussie te voeren” maar geeft formeel toe dat Olympisch Spelen zonder publiek een van de opties is. “Verschillende mensen in Japan denken dat de Spelen ‘achter gesloten deuren’ zullen moeten plaatsvinden.” Wordt vervolgd.

In elk geval, zegt Muto, zullen “strenge veiligheidsmaatregelen worden genomen”. Daarin treedt Bach hem bij. Zo ligt een quarantaineperiode voor elke atleet op tafel, of voor een deel van de atleten, of voor de entourage, of voor de media...

Bach: “Zullen we speciale maatregelen moeten nemen vooraleer je een olympische site mag betreden? Hoeveel volk mag er tegelijk binnen? Dat soort vragen behoren tot de gigantische puzzel die we nu moeten leggen. Ook al willen we geen Olympische Spelen zonder publiek, want de Olympische Spelen moeten net alle fans ter wereld verenigen.”

Door Hans Jacobs