In de sportwereld zal 22 mei altijd een zwarte dag zijn nadat ex-wereldkampioen en topatlete overleden na aanrijding op training

De sportwereld moest dag op dag drie jaar geleden (22 mei 2017) afscheid nemen van twee topsporters na twee aparte ongevallen op training vlak bij elkaar in Italië. De Amerikaan Nicky Hayden (35) overleed aan zijn verwondingen na een aanrijding op training een week eerder. Ook de Duitse triatlete Julia Viellehner liet het leven nadat ze werd aangereden door een vrachtwagen.

Nicky Hayden, voormalig wereldkampioen in de MotoGP, raakte zwaargewond toen hij tijdens een fietstocht met vrienden aangereden werd door een auto in de buurt van het Italiaanse Rimini. Volgens de lokale media werd Hayden met spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht met ernstige letsels aan de schedel en borstkas. Hij vocht voor zijn leven, maar verloor de strijd. “De artsen hebben het overlijden van de patiënt vastgesteld”, aldus het Bufalini-ziekenhuis van Cesena in een persbericht.

De ‘Kentucky Kid’ trad in 2003 voor het eerst aan in de MotoGP, de categorie waarin hij zich in 2006 tot wereldkampioen kroonde. Daarmee beëindigde hij de vijfjarige dominantie van Valentino Rossi. Hayden is de laatste Amerikaan die de eindzege wist te pakken in de koningsklasse van de motorsport, waarin hij tot 2015 in actie kwam.

Honda, waarvoor hij aantrad in het WK Superbike, loofde in een persbericht Haydens professionele en strijdvaardige ingesteldheid, die hem heeft toegelaten veel successen te behalen. “Zijn sympathiek karakter” heeft er bovendien toe geleid dat vele fans en collega’s zich de voorbije dagen tot hem hebben gericht, aldus Honda.

Ook triatlete overleden

Viellehner was ook bezig aan een stage in Rimini, samen met haar partner Tom Stecher. Die zag hoe zijn vriendin plots werd meegesleurd door een vrachtwagen die vanuit de andere richting kwam aangereden. Viellehner werd per helikopter overgebracht naar hetzelfde ziekenhuis in Cesena, maar overleed daar nadat ze een week in een kunstmatige coma werd gehouden.

De Duitse werd in 2013 en 2015 vice-wereldkampioene duatlon en nam ook al deel aan de Ironman-triatlon op Hawaï.

In de sportwereld zal 22 mei altijd een zwarte dag zijn nadat ex-wereldkampioen en topatlete overleden na aanrijding op training

De Italiaanse wielrenner Michele Scarponi overleed destijds een maand eerder toen hij werd opgeschept door een bestelwagen tijdens een trainingsritje. Ook Tourwinnaar Chris Froome ontsnapte toen niet aan een ongeval. Hij werd aangereden op training in Monaco maar kwam er gelukkig met de schrik van af.

Door Vincent Van Genechten
    AANGERADEN