Syrië legt neef Assad tijdelijk reisverbod op

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Een Syrische rechtbank heeft de bekende zakenman Rami Makhluf, een neef van president Bashar al-Assad, een tijdelijk reisverbod opgelegd. Dat raakte donderdagavond bekend.

Makhluf is mede-eigenaar van Syriatel, de grootste telecomoperator van het land, en stond ook bekend voor zijn nauwe banden met het omstreden regime in zijn land. Maar de afgelopen weken kwam het tot een breuk tussen Makhluf en de regering.

Syrië legt neef Assad tijdelijk reisverbod op
Foto: AFP

De telecomautoriteiten vragen Syriatel om meer dan 180 miljoen dollar te betalen. Het tijdelijke reisverbod geldt tot de zaak tegen hem geregeld is, en de achterstallige betalingen gebeurd zijn.

In beslag genomen

Dinsdag besliste de Syrische regering ook al om de bezittingen in beslag te nemen van Makhluf, zijn vrouw en kinderen. Dat ook om ervoor te zorgen dat Syriatel de betalingen aan de telecomautoriteiten doet. De regering besliste voorts dat de zakenman de komende vijf jaar geen overeenkomsten meer kan sluiten met de openbare sector.

Maandag beschuldigde het ministerie van Communicatie hem ervan te proberen ontsnappen aan de terugbetaling van de schulden van zijn bedrijf. Makhluf heeft eind vorige maand al-Assad in een video op zijn Facebookpagina opgeroepen om Syriatel wat tijd te geven om de achterstallige belastingen te betalen, om te vermijden dat het overkop zou gaan.

Door gjs
AANGERADEN