Egbert Lachaert met ruime meerderheid verkozen tot nieuwe voorzitter van Open Vld: “Een nieuw hoofdstuk begint”

Egbert Lachaert wordt de nieuwe voorzitter van Open Vld. Daarvoor haalde de Oost-Vlaming, de fractieleider in de Kamer, in de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen al voldoende stemmen: 61,03 procent. De andere favoriet Bart Tommelein kreeg 29,74 procent van de stemmen. In totaal brachten 16.128 leden een geldige stem uit.

Egbert Lachaert met ruime meerderheid verkozen tot nieuwe voorzitter van Open Vld: “Een nieuw hoofdstuk begint”
Foto: BELGA

De bijna 55.000 partijleden konden tot vrijdagmiddag hun stem uitbrengen voor de eerste ronde van de voorzittersverkiezing. Er waren vier kandidaten om Gwendolyn Rutten op te volgen als voorzitter van de Vlaamse liberalen: Bart Tommelein – de burgemeester van Oostende -, Egbert Lachaert – de fractieleider in de Kamer -, Els Ampe en Stefaan Nuytten. Als een van hen in de eerste stemronde 50 procent van de stemmen zou halen, zou een tweede stemronde niet nodig zijn.

LEES OOK. De SWOT-analyse van de vier kandidaten

Dat bleek het geval: Lachaert werd met een ruime meerderheid van 9.784 stemmen - 61,03 procent - verkozen tot nieuwe voorzitter. De andere favoriet Bart Tommelein kreeg 4.768 stemmen - 29,74 procent. Els Ampe kreeg 1.172 stemmen - 7,31 procent - en Stefaan Nuytten 307 - 1,92 procent.

Egbert Lachaert met ruime meerderheid verkozen tot nieuwe voorzitter van Open Vld: “Een nieuw hoofdstuk begint”
Foto: BELGA

“We sluiten een hoofdstuk af en er opent zich een nieuw”, sprak de kersverse voorzitter net na de aankondiging. Hij maakte meteen duidelijk wat zijn plannen zijn met de partij. “We willen een breed liberalisme uitdragen dat alle groepen in de samenleving kan verbinden.” Wellicht komen er in het najaar nog congressen om de structuur en inhoud op scherp te stellen. Hij had ook woorden van lof voor Gwendolyn Rutten, die na 7,5 jaar afzwaait en burgemeester van Aarschot en parlementslid blijft.

“De leden hebben beslist. De democratie heeft zich duidelijk uitgesproken”, zei Bart Tommelein. Hij hoopt dat de partij de komende periode vooruit kan gaan en een breed volksliberalisme kan uitdragen. Els Ampe bedankte de andere kandidaten voor de sportieve campagne en beloofde voor de basis te blijven knokken. “Ik ben ervan overtuigd dat we met Egbert een nieuw liberaal programma gaan kunnen schrijven, dat inzet op de relance na de coronacrisis”, besloot Nuytten.

Alexander De Croo eerste ondervoorzitter

Federaal minister Alexander De Croo wordt de eerste ondervoorzitter van Open Vld. Hij kreeg bij de verkiezingen voor het partijbestuur de meeste stemmen achter zijn naam - meer dan de nieuwe voorzitter Egbert Lachaert.

Samen met een nieuwe voorzitter mochten de liberale leden ook stemmen voor het nieuwe partijbestuur. Dat zal 28 leden tellen, waarvan er 20 rechtstreeks werden verkozen. De acht overige leden komen uit de provincies en het Brussels gewest.

De meeste stemmen gingen naar voormalig voorzitter Alexander De Croo, die er 12.051 achter zijn naam kreeg. Op de tweede plaats volgt Egbert Lachaert met 9.078 stemmen. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block is derde met 7.974 stemmen. Ze blijft dus populair binnen haar partij. Vier jaar geleden haalde ze wel nog de meeste stemmen voor het partijbestuur.

De lijst met rechtstreeks verkozen leden bevat weinig grote verrassingen. Francesco Vanderjeugd, die een tijd kandidaat-voorzitter was maar finaal tot het team rond Bart Tommelein toetrad, schopt het wel tot het partijbestuur. Hij haalde 5.153 stemmen. En kandidaat-voorzitster Els Ampe kon zich als twintigste van een zitje in het partijbestuur verzekeren.

Ouderdomsdeken en oud-voorzitter Herman De Croo - toen nog van de PVV - blijft eveneens in het partijbureau zetelen, net als collega-oud-voorzitters Bart Somers, Gwendolyn Rutten, Karel De Gucht en Dirk Sterckx. Guy Verhofstadt en Bart Tommelein, die wel voor het voorzitterschap ging, waren geen kandidaat.

LEES OOK. Afscheidsinterview met Gwendolyn Rutten

bekijk ook

Ontgoochelde Tommelein: “Ik hoop dat Open VLD geen rechtse partij wordt”

Els Ampe reageert op valse start van voorzittersverkiezingen Open VLD: “Sabotage”

Kandidaat-voorzitter Els Ampe (Open VLD): “Stop deze lockdownvakantie”

Door pl, gjs
AANGERADEN