Vliegverbod brengt Tourdeelname Bernal en Quintana in gevaar: Colombiaanse wielerfederatie onderhandelt met regering

Quintana (l.) en Bernal (midden) vorig haar in Parijs-Nice. Halen ze de Tour?

Quintana (l.) en Bernal (midden) vorig haar in Parijs-Nice. Halen ze de Tour? © AFP

Als alles goed gaat, wordt op 29 augustus de Tour de France op gang geschoten. De Colombiaanse klimgeiten Egan Bernal (Team Ineos) en Nairo Quintana (Arkea-Samsic) behoren tot de favorieten voor de eindzege, terwijl Fernando Gaviria (UEA Team Emirates) zich tot sprintkoning wil kronen. Maar het is nog de vraag of de Colombiaanse toprenners aan de start zullen staan. De Colombiaanse regering wil de strenge coronamaatregelen, waaronder de gesloten grenzen en het vliegverbod, verlengen tot 31 augustus. Twee dagen na de start van de Tour, dus.

rahe

De 107e editie van de Tour trekt zich op 29 augustus op gang in het Zuid-Franse Nice. Egan Bernal lijkt de te kloppen man zullen worden, na zijn eindzege van vorig jaar. Eén van zijn grote uitdagers wordt Nairo Quintana, maar het is plots onzeker dat de Colombianen wel tijdig in Frankrijk zullen geraken. Colombiaanse media berichten dat de Zuid-Amerikaanse regering de strenge lockdown-maatregelen wil verlengen.

De landsgrenzen blijven gesloten, president Iván Duque verklaarde op een persconferentie dat de noodtoestand is verlengd tot 31 augustus en de minister van Transport, Angela Maria Oroczo, liet weten dat het ook de bedoeling is alle buitenlandse vluchten tot die datum te schrappen. “We nemen deze beslissing gezien de noodsituatie. We verwachten niet het luchtruim voor 31 augustus weer zal openen.”

Een klein probleem dus voor het kransje Colombiaanse toprenners dat de Tour wil betwisten. Naast Bernal en Quintana telt Colombia ook nog toprenners als Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Rigoberto Urán (Education First) en Miguel Ángel López (Astana). Het is voorlopig niet duidelijk of de overheid een uitzondering wil toestaan voor topsporters.

© Photo News

Colombiaanse wielerfederatie: “Gesprekken met regering lopen”

De Colombiaanse wielerfederatie doet er intussen alles aan om de situatie om te buigen.“We zijn momenteel in gesprek met president Iván Duque, minister van Transport Orozco en minister van Sport Ernesto Lucena”, verklaart voorzitter Mauricio Vargas op de website van Zikloland.

Vargas denkt dat alles snel in orde zal komen.“De renners moeten op tijd naar Europa kunnen reizen, zodat ze ook kunnen meedoen aan de belangrijkste wedstrijden in aanloop naar de Tour de France, de Tour zelf en andere belangrijke wedstrijden. We zijn op dit moment bezig om het te regelen, er zullen straks geen problemen zijn”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten