Franstalige bediendebond CNE dient actieaanzegging in voor H&M-winkels

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Franstalige christelijke bediendebond CNE en de socialistische vakbond hebben een aanzegging ingediend om actie te voeren in de winkels van keten H&M. Het personeel kant zich tegen de heropening van de pashokjes, nu de impact van de opening van niet-essentiële winkels op de evolutie van Covid-19 niet gekend is.

De CNE ondersteunt werkonderbrekingen van werknemers “die zich niet veilig voelen in een winkel als de hokjes open of overstelpt zijn”, aldus de bediendebond.

De ervaring op andere plaatsen leert dat de hokjes “op dit moment geen enkele positieve financiële impact hebben”, aldus de vertegenwoordigers van het personeel. “De collega’s zijn overstelpt, wachtrijen vormen zich en talrijke kledingstukken worden gepast tussen de rekken”, klinkt het.

“We hebben al talrijke nieuwe gezondheidsprocedures te volgen die de collega’s uitputten en stresseren”, aldus nog de personeelsvertegenwoordigers. Zij wijzen ook op het gebrek aan producten om de hokjes te ontsmetten.

De bediendebond wil dat de klanten mondmaskers kunnen ontvangen of aan een lage prijs kopen, om het personeel beter te beschermen. De CNE wil daarnaast dat de directie een campagne lanceert om de klanten aan te moedigen een masker te dragen.

De christelijke bediendebond hekelt ook een gebrek aan overleg en eist onderhandelingen om de impact van de crisis op werknemers te beperken.

De Franstalige socialistische bediendebond Setca diende op 20 mei een actieaanzegging in. “We mogen maar een op de twee pashokjes gebruiken en we moeten ze na elke klant ontsmetten. De wachtrijen dreigen de hele winkel te vullen”, klinkt het daar. “Het zal moeilijk worden om de 30 minuten-regel toe te passen en de social distancing te laten respecteren.”

Beide vakbonden vragen overleg.

AANGERADEN