Ambitieus, ambitieuzer, Davide Rebellin (bijna 49): “De Italiaanse kampioenentrui blijft een droom”

Bron © In de leiderstrui

Foto: Icon Sport

In augustus wordt hij 49 jaar, Davide Rebellin. Toch brandt de Italiaanse renner nog steeds van een niet in te tomen ambitie. De ex-winnaar van de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik wil zijn carrière in schoonheid afsluiten met een nationale titel. “En daarna stoppen? Nee, dan wil ik trui tonen in koersen.”

Het was de Kroatische continentale ploeg Meridiana Kamen Team die Rebellin nog een contract gaf op z’n 48ste. Het seizoen staat voorlopig even on hold door het coronavirus, maar toch hoopt de Italiaanse veteraan nog te koersen. “Er staan nog wedstrijden gepland waar continentale ploegen aan mee kunnen doen”, zegt Rebellin aan het Italiaanse radioprogramma Ultimo Chilometro. “Ik hoop dat wij ook als kleinere ploeg kansen zullen krijgen.”

Indien hij één koers mag uitpikken die hij nog niet won tijdens zijn lange loopbaan, hoeft Rebellin niet lang te twijfelen. “Ik zou een droom in vervulling zien gaan moest ik de Italiaanse tricolore mogen dragen. Of ik het daarna voor bekeken hou? Nee, ik zal dan niet stoppen. Ik zou de trui dan graag willen tonen in wedstrijden”, klinkt het. “Mijn grootste wens is dan om af te sluiten bij een ploeg waar ik aan de belangrijkste klassiekers kan deelnemen. Dat zou het beste scenario zijn.”

Toch is de Italiaan uit San Bonifacio realistisch. Op zijn leeftijd weet hij niet goed wat hij nog waard is tussen al het jonge geweld in het peloton. “Ik weet niet wat ik nog zou kunnen presteren. Naast mijn hoge leeftijd heb ik ook al jaren niet meer aan WorldTour-koersen deelgenomen.”

Davide Rebellin won zijn loopbaan Luik-Bastenaken-Luik (2004), de Amstel Gold Race (2004), Clasica San Sebastian (1997) en drie keer de Waalse Pijl (2004, 2007 en 2009). Ook het eindklassement van Parijs-Nice (2008) en Tirreno-Adriatico (2001) staan op zijn palmares. Tussen juli 2009 en april 2011 stond Rebellin wel bijna twee jaar aan de kant voor een positieve dopingplas.

Door jmg
AANGERADEN