Een jaar na de verkiezingen: N-VA en Vlaams Belang hebben samen meerderheid, volgens peiling

Vlaam Belang-voorzitter Tom Van Grieken (links) en zijn N-VA-collega Bart De Wever.

Mocht er nu, ongeveer één jaar na de verkiezingen, opnieuw een stembusgang gehouden worden, zou Vlaams Belang ongenaakbaar op kop komen. Dat blijkt uit De Stemming, een onderzoeksproject van de UA en de VUB in opdracht van De Standaard en VRTNWS.

Vlaams Belang maakt een sprong vooruit en is volgens het onderzoek met 24,5 procent de grootste partij van Vlaanderen, een stijging met 6 procentpunt. De partij staat weer op haar topniveau van 2004. Dat voorzitter Tom Van Grieken en co van de regeringsboten geweerd blijven en dat de “klassieke” partijen blijven aanmodderen tijdens het formatieproces geeft Vlaams Belang extra electorale brandstof.

N-VA zou verder wegzakken, tot 20,3 procent – een verlies van 4,5 procent. Samen komen ze zo aan 44,8 procent van de stemmen. En dat zou in zetels genoeg zijn voor een krappe meerderheid.

Zorgwekkend voor de N-VA is dat 69 procent van de Vlamingen die haar de rug toekeren, overstappen naar Vlaams Belang. Als reden halen respondenten aan dat “ze vinden dat N-VA een partij is die haar beloftes niet houdt, die niet hard genoeg is over migratie, die te weinig gedaan heeft en er alleen is voor de rijken”.

Cordon sanitaire

Opvallend is ook dat veel kiezers N-VA laten vallen omdat ze boos zijn over het cordon sanitaire. Nochtans heeft Bart De Wever bij de vorming van de Vlaamse regering maandenlang gesprekken gevoerd met Vlaams Belang, iets wat nog nooit eerder gebeurde. “Dat was niet slim”, zegt politicoloog Stefaan Walgrave, die het onderzoek leidde. “Samen hadden ze geen meerderheid en er was geen derde partij bereid om mee te doen. Dus heeft die dans alleen maar tot meer ongenoegen geleid, en het gevoel dat men Vlaams Belang aan het lijntje hield. Dat kost de N-VA wellicht kiezers.”

Na de nationalistische kopgroep volgt een peloton van vier klassieke partijen die min of meer aan elkaar gewaagd zijn: CD&V met 11,9 procent (-3,6 procentpunt), Open Vld met 11,6 procent (-1,5 procent), Groen met 11,1 procent (+1 procentpunt) en sp.a met 11 procent (+0,6 procentpunt). Aan de linkerzijde boekt de PVDA 2,9 procentpunten winst. Peter Mertens en de zijnen staan nu op 8,2 procent.

Opmerkelijke tweede

Voorts blijkt ook dat gezondheidszorg plots hét thema zou worden bij verkiezingen, gevolgd door de politieke crisis en het communautaire. Migratie staat pas op de vierde plaats.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is met grote voorsprong de populairste politicus, zijn Vlaams Belang-collega is een opgemerkte tweede. Daarna volgen respectievelijk Alexander De Croo (Open VLD), Conner Rousseau (SP.A), Peter Mertens (PVDA), Jan Jambon (N-VA), Koen Geens (CD&V), Maggie De Block (Open Vld), Theo Francken (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V).

Door lob
AANGERADEN