Abonnee worden? Kies je leesformule

23/05/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Kraantjeswater: we staan er niet bij stil, tot het er plots eens niet meer is.  VUM

Plots amper nog water uit de kraan

Donderdagavond kwam in Overijse, Hoeilaart en Tervuren amper nog water uit de kraan. “Het verbruik was die dag het dubbele van normaal, terwijl de watervoorziening tegen de grenzen van haar capaciteit aanzit”, zegt Kathleen De Schepper van De Watergroep.

“Donderdagavond wilde ik een glas water drinken, maar er kwam amper water uit de kraan. In de badkamer was er nog minder om mijn tanden mee te poetsen. Maar vrijdagochtend had ik weer water om koffie te zetten”, zegt Magda (71) uit het Vlaams-Brabantse Overijse.

Zij was niet de enige, want ook in de gemeenten Hoeilaart en Tervuren kwam ’s avonds amper nog water uit de kraan. Simpelweg omdat het zo goed als op was. “Het waterverbruik was donderdag het dubbele van normaal”, zegt Kathleen De Schepper van De Watergroep, de watermaatschappij die de regio bedient. “Het heeft de voorbije weken amper geregend, de regenputten staan zo goed als leeg en mensen schakelen over op kraantjeswater. Bovendien zitten heel veel mensen thuis door corona en zochten ze verfrissing voor de hitte.”

De piek kwam bovendien op een slecht moment: “Wij verdelen kraantjeswater in 177 gemeenten. En hoewel overal het verbruik sterk is gestegen, zijn er enkel problemen in de gemeenten die we bevoorraden vanuit het reservoir van Meerbeek-Kortenberg.” Dat krijgt al sinds eind 2019 minder water omdat een van de productiebronnen gerenoveerd moet worden. “We beschikken dus niet over onze volle piekcapaciteit, net nu we kampen met de vroegste droogteperiode sinds begin vorige eeuw.”

“Onnodig gebruik”

Bij De Watergroep is het alle hens aan dek. “We hebben al twee reserveputten versneld in dienst genomen en nu zondag volgt een derde. Die drie samen, aangevuld met enkele herschakelingen in het net, zijn goed voor een capaciteit van 7 miljoen liter water per dag”, zegt De Schepper. Of dat volstaat, zal moeten blijken.

“De problemen zijn zeker nog niet permanent opgelost”, vreest burgemeester Inge Lenseclaes van Overijse. Daarom vaardigde ze prompt een verbod uit op onnodig gebruik van publiek leidingwater. Onder meer gazons sproeien, auto’s wassen en het bevoorraden van zwembaden, vijvers en fonteinen worden verboden “tot de situatie weer onder controle is”. Geen overbodige maatregel, zo bleek in de loop van de namiddag, toen her en der weer kranen droog kwamen te staan.

AANGERADEN
Meest recent