“Regering-Trump overwoog voor het eerst sinds 1992 nucleaire test uit te voeren”

Bron © BELGA

Foto: AP

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de mogelijkheid besproken om voor het eerst sinds 1992 weer een nucleaire test te houden. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van verklaringen van een hoge regeringsfunctionaris en twee voormalige ambtenaren die bekend zijn met de beraadslagingen.

De kwestie kwam ter sprake tijdens een bijeenkomst op 15 mei waarbij hoge functionarissen van de belangrijkste nationale veiligheidsdiensten aanwezig waren. De bijeenkomst vond plaats na beschuldigingen van overheidsfunctionarissen dat Rusland en China kernproeven zouden uitvoeren. Beide landen ontkennen dat en openbaar beschikbaar bewijs ontbreekt.

Snelle testen

Volgens een hoge ambtenaar, die anoniem wil blijven, zou het voor onderhandelingen nuttig kunnen zijn om aan Moskou en Peking te tonen dat de Verenigde Staten een “snelle test” kunnen uitvoeren. Washington wil een deal sluiten met beide andere kernmachten over de regulering van het wapenarsenaal.

De bijeenkomst leidde niet tot een akkoord om een test uit te voeren. Een hoge regeringsfunctionaris zei dat het voorstel wel een gespreksonderwerp blijft. Een andere persoon die bekend is met de bijeenkomst, zei echter dat uiteindelijk werd besloten andere maatregelen te nemen als reactie op de dreiging uit Rusland en China en om een hervatting van de kernwapentests te voorkomen.

De Nationale Veiligheidsraad van de VS weigerde commentaar te geven.

Destabilisatie

De Verenigde Staten hebben sinds september 1992 geen nucleaire tests meer uitgevoerd. Voorstanders van nucleaire ontwapening waarschuwden dat zulke tests nu destabiliserende gevolgen kunnen hebben.

De VS blijven het enige land dat in oorlogstijd een kernwapen heeft ingezet. Sinds 1945 hebben minstens acht landen gezamenlijk ongeveer 2.000 kernproeven uitgevoerd, waarvan er meer dan 1.000 door de Verenigde Staten zijn uitgevoerd.

AANGERADEN
Meest recent