Omstreden adviseur van Boris Johnson overtrad coronamaatregelen terwijl hij zelf symptomen vertoonde

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Dominic Cummings, de invloedrijke maar omstreden topadviseur van de Britse premier Boris Johnson, zou de regels rond de lockdown voor het coronavirus overtreden hebben. Dat melden de Guardian en Daily Mirror vrijdagavond.

Cummings zou eind maart van Londen naar zijn ouders in het zowat 430 kilometer verre noordoostelijk gelegen Durham gereden zijn, op een moment dat hij zelf symptomen vertoonde van COVID-19.

Een week eerder had de Britse regering nochtans de bewegingsvrijheid van de burgers beperkt om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Reizen was, met uitzondering van dringende redenen, niet geoorloofd. En wie symptomen vertoonde moest zeven dagen in quarantaine. Cummings wordt gezien als de architect van de Britse coronamaatregelen.

Psychopaat

Cummings zou in Durham door een inwoner gezien zijn en er zou melding gemaakt zijn bij de politie. Die laatste heeft dat volgens de Guardian bevestigd. Een woordvoerder van de Britse regering wilde niet ingaan op de kwestie. Vanuit de oppositie is ondertussen aangedrongen op “zeer snelle verduidelijking”.

Omstreden adviseur van Boris Johnson overtrad coronamaatregelen terwijl hij zelf symptomen vertoonde
Foto: AFP

Het is niet de eerste keer dat Cummings in opspraak komt. Zo werd hij door ex-premier David Cameron omschreven als een carrièrepsychopaat met een wispelturig karakter.

Om te begrijpen waarom Cameron precies voor die omschrijving koos, moeten we terug naar de jaren negentig. Als zoon van een leerkracht in het bijzonder onderwijs begon hij zijn politieke carrière als campagnedirecteur voor de Conservative Party. Zijn belangrijkste doel? Het Verenigd Koninkrijk ver weghouden van euromunten. Toen hij begin 2002 adviseur werd van voormalig partijleider Iain Duncan was de liefde snel over: de ideeën van Cummings werden door de partij niet gesmaakt en hij gaf er de brui aan.

Brexit

Na de verkiezingen van 2010 werd hij een van de topadviseurs van het Britse Ministerie van Onderwijs. Daar kwam hij opnieuw in opspraak door zijn neerbuigende houding: hij had een bloedhekel aan ‘domme’ mensen en aan bureaucratieën. In die laatste categorie had hij ook België ingedeeld.

Politieke tegenstanders waren dan ook niet verbaasd toen Cummings zijn schouders zette onder de organisatie ‘Vote Leave’ in de hele Brexitsaga. Maar na nieuwe discussies verliet hij de organisatie alweer. Toen uiteindelijk bleek dat de Britten ervoor kozen om de Europese Unie te verlaten, werd Cummings gezien als het brein van het Brexitkamp.

Positieve afloop

Toen premier Boris Johnson het roer overnam van Teresa May in juli 2019 trad Cummings mee op de voorgrond: hij werd aangesteld als speciaal adviseur van de kersverse premier. Amper drie weken na zijn aanstelling kwam hij in opspraak door een medewerkster van de toenmalige minister van Financiën zonder haar medeweten te ontslaan.

Inmiddels lijkt de rust (even) teruggekeerd want Cummings heeft een andere kat te geselen. Hij heeft - hoe kan het ook anders - een doel: de Brexit zo snel mogelijk afronden met een positieve afloop voor zijn Verenigd Koninkrijk.