Trump woont lancering van eerste bemande vlucht van SpaceX bij

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De Amerikaanse president trekt volgende week naar Florida om de lancering van een raket van SpaceX met twee Amerikaanse astronauten persoonlijk bij te wonen. Dat heeft het Witte Huis zaterdag meegedeeld. Het gaat om de eerste bemande ruimtevlucht vanuit de Verenigde Staten sinds 2011.

De lancering is voorzien op woensdag 27 mei om 16.33 uur plaatselijke tijd vanop het Kennedy Space Center. Een raket Falcon 9 van het bedrijf SpaceX van Elon Musk zal er vertrekken met de capsule Crew Dragon. Negentien uur later moeten de twee astronauten, Doug Hurley en Bob Behnken, aankomen aan het internationale ruimtestation (ISS).

De weersomstandigheden zouden echter nog roet in het eten kunnen gooien. Op basis van de voorspellingen die zaterdag door de militaire basis van Cape Canaveral zijn gepubliceerd, is er 60 procent kans dat de lancering moet uitgesteld worden.

Als de lancering doorgaat, zou het de eerste keer zijn sinds 2011 dat Amerikaanse astronauten vanop Amerikaans grondgebied vertrekken. Sinds de VS hun space shuttles uit dienst namen, beschikten enkel de Russen nog over een transportmiddel naar het ISS. Tientallen astronauten maakten sindsdien gebruik van Russische raketten om naar het ruimtestation te reizen.

Door gjs
AANGERADEN