Taliban kondigen staakt-het-vuren in Afghanistan aan voor Suikerfeest

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De taliban hebben zaterdag een unilateraal staakt-het-vuren van drie dagen aangekondigd naar aanleiding van het Suikerfeest dat zondag van start gaat. De voorbije maanden hadden de taliban hun strijd tegen het Afghaanse leger nochtans sterk opgevoerd.

De leiding van de opstandelingen hebben hun strijders opgedragen om “speciale maatregelen te nemen voor de veiligheid van hun landgenoten en geen offensieve operaties te lanceren tegen de vijand”, zo staat in een mededeling van de taliban.

Het is de eerste keer dat de taliban zelf tot een staakt-het-vuren oproepen sinds een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten in 2001 de fundamentalistische moslimbeweging van de macht verdreef. Eind vorige maand legden ze nog een soortgelijke oproep van president Ashraf Ghani naast zich neer.

De taliban hebben hun aanvallen op Afghaanse veiligheidstroepen fors opgedreven sinds ze eind februari in Doha met de Verenigde Staten een akkoord ondertekenden over de terugtrekking van de buitenlandse troepen uit Afghanistan. Sinds maart telden de Afghaanse autoriteiten al 3.800 aanvallen, waarbij 420 burgers het leven lieten.

Door gjs
AANGERADEN