Deelnemer Kamp Waes geeft alle profrenners het nakijken met ‘Tour de Belgique’ van 1.225 km: “Ik kon nauwelijks wakker blijven”

Zot zijn doet geen zeer in coronatijden. We herinneren ons nog levendig de fietstocht van 1.001 kilometer met 4.900 hoogtemeters van Maxime Pirard, maar die werd deze week overvleugeld door Matthieu Bonne. De deelnemer aan Kamp Waes zat liefst 1.225 kilometer op de fiets.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Maxim Pirard reed dit weekend Ronde van Vlaanderen van 1001 km: “Genoeg calorieën verbrand om hele week frieten te eten”

De West-Vlaming houdt wel van fysieke uitdagingen. Vorig jaar zwom hij nog over het Kanaal. Op 18 september zwom de Bredenaar 54 kilometer tegen de stroom op, in 12 uur en 47 minuten.

Straffe kost, maar duidelijk voor herhaling vatbaar, zo bleek deze week. Bonne vertrok dinsdagochtend voor een tocht van liefst 91 uur over Belgische wegen. Vier dagen later gaf zijn GPS 1.224,7 kilometer en 10.733 hoogtemeters aan. Hij noemde het zijn ‘Tour de Belgique’.

“Ik denk dat het in de menselijke aard ligt om dingen te ontdekken”, aldus Bonne op Instagram. “Om je grenzen te vinden en verder te gaan. Dat heb ik gedaan. Ik ga tijd nodig hebben om dit te werken. Er is veel gebeurd tijdens dit avontuur. Niemand kan zich dat ooit voorstellen, ik wel. Ik heb mezelf gezien op manieren die ik nog nooit gezien had. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor deze ervaring.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uiteindelijk zat Bonne meer dan 53 uur op de fiets. “Ik ben nog nooit zo uitgeput geweest”, schrijft hij. “Tijdens de laatste honderd kilometer had ik het moeilijk om wakker te blijven en kon ik niet eens 20 kilometer per uur fietsen. Ik kon gewoon niks meer. Ik was op, moeder… Ik kan nauwelijks geloven dat ik dit voor elkaar heb gekregen. Het voelt onwezenlijk. Dit is met voorsprong een van de gekste dingen die ik ooit gedaan heb.”

Nieuwe uitdaging

“Ik heb zwaar onderschat hoe lang ik erover zou doen”, legde Bonne zijn huzarenstukje uit bij Sporza. “Na 200 kilometer moest ik al enorm klimmen in de Ardennen en dacht ik een eerste keer fuck! Na twee dagen weigerde mijn lichaam ook nog voedsel op te nemen en moest ik me voortdurend forceren om te eten. Op het einde lukte dat niet meer.”

Bonne denkt intussen al aan een nieuwe uitdaging. “Ik heb overdag wel af en toe een dutje gedaan, maar ook vier nachten non-stop gefietst. Dat vind ik het leukste. Er is dan geen verkeer en je hoort de natuur en je ziet dieren die zich overdag niet laten zien. In augustus plan ik opnieuw een uitdaging voor mezelf.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten