Stoffel Vandoorne ontmaskert concurrent die valsspeelt tijdens racewedstrijd: “Hij heeft alles naar de knoppen geholpen”

Heisa in de virtuele motorsportwereld. Stoffel Vandoorne (Mercedes) werd zaterdag nog maar eens tweede in de Formule E Race at Home Challenge, maar was nadien vooral boos op de Duitser Daniel Abt (Audi).

In de vijfde manche van het seizoen moest onze landgenoot op het virtuele Tempelhof-stratencircuit van Berlijn de Brit Oliver Rowland (Nissan-E DAMS) 296 duizendsten voor laten gaan.

“Al bij al kan ik tevreden zijn”, zei Vandoorne na afloop. “Ik pakte weer de pole en reed de snelste ronde en sprokkelde zo wat extra punten. Het is alleen jammer dat ik de leiding verlies door die agressieve strijd met Abt. Ik had de snelheid om te winnen.”

Vandoorne gelooft dat hij snel een zege zal pakken, maar was dus niet zo happy met het optreden van de Duitser van Audi. Hij denkt zelfs dat Abt niet zelf achter het stuur zat.

“Ik ben heel ongelukkig hier”, zei hij vlak na de aankomt op z’n Twitch. “Dat was echt niet Daniel die zelf aan het rijden was. Hij heeft alles naar de knoppen geholpen. Dat was gewoon ridicuul. Echt waar, gewoon ridicuul.”

Voor de wedstrijd begon, was de cockpit van Abt wel te zien maar niet het gezicht van de Duitser. Na afloop verscheen hij ook niet voor het gebruikelijke interview. Formule E-kampioen Jean-Eric Vergne steunde Vandoorne dan ook in zijn beschuldigingen. “Vraag aan Daniel Abt dat hij de volgende keer zijn Zoom opzet tijdens het rijden want ik ben er net als Stoffel vrij zeker van dat hij niet achter het stuur zat. Volgende keer huur ik ook een gamer in”, aldus de Fransman.

Bekentenis

Een dag na de feiten gaf Abt toe dat hij inderdaad niet naar de derde plaats reed, wel professionele gamer Lorenz Hoerzing. De Duitser werd gediskwalificeerd en moet 10.000 euro betalen aan een goed doel. Ook Hoerzing werd verbannen van de Race Challenge.

“Ik wil me verontschuldigen bij de Formule E, de fans, mijn team en mijn collega’s”, aldus Abt, wiens beste uitslag tot dit weekend een 15de plek was. “Ik nam dit alles niet serieus genoeg. Vooral dat doet nu pijn omdat ik weet hoeveel werk erin dit project gekropen is. Ik ben me ervan bewust dat mijn overtreding een wrange nasmaak heeft, maar ik deed het niet met slechte bedoelingen. Ik accepteer dan ook mijn straf.”

Vandoorne kreeg dus gelijk. Onze landgenoot had zijn concurrent trouwens al tijdens de kwalificaties door. Vandoorne belde Abt toen zelfs, maar die nam niet op...

Door Vincent Van Genechten
  • AANGERADEN
    Meest recent