Minister De Crem wil geen tweede lockdown bij opstoot coronavirus

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is ervan overtuigd dat de grenzen voor 8 juni kunnen opengaan voor bezoek aan familie in de buurlanden. Dinsdagavond krijgt de regering daarover een advies van de experten die de exit uit de coronamaatregelen voorbereiden (Gees). De opening van de grenzen zal wel gebeuren op basis van gelijkheid met de buurlanden.

De grenzen met de buurlanden zijn al een tijdje gesloten voor niet-essentiële verplaatsingen. Maar sinds de uitbreiding van de gezinsbubbel is toegelaten met bijvoorbeeld grootouders, weerklonk ook de vraag om grensverkeer weer mogelijk te maken voor familiebezoek.

Bij VTM Nieuws zei minister De Crem dat de grenscontroles niet voor 8 juni zullen worden opgeheven. Maar met “aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” stelde de CD&V’er dat bezoek aan familie buiten de landgrenzen eerder zal kunnen. Daarbij zal ook naar de situatie in de buurlanden moeten worden gekeken, die ook intern kan verschillen van regio tot regio. Maar voor De Crem moet er een beslissing komen die voor iedereen dezelfde is op hetzelfde moment.

Geen tweede lockdown

Hij gelooft ook dat er in het geval van een tweede opstoot van het coronavirus, geen terugkeer zal zijn naar de lockdownmaatregelen. De eerste reeks maatregelen hebben ertoe geleid dat we ons bevinden in de gezondheidssituatie van vandaag, zei De Crem, die benadrukte dat we geen situaties zoals in Spanje of Italië hebben meegemaakt. Zo bleven de beschikbare ziekenhuisbedden steeds onder controle.

“Wanneer er een tweede opstoot zou komen, dan denk ik dat we in een ander scenario terecht komen, dat van de tracking en tracing”, aldus De Crem. Hij meent dat het “uitgesloten” is dat we zouden terugkeren naar eerdere lockdownmaatregelen.

Wat de horeca betreft, gelooft de minister dat het mogelijk is voor 8 juni een heropening in het verschiet te kunnen stellen.