Geen tweede zege op de Stelvio voor Thomas De Gendt, Italiaan Ciccone is klimkoning in Challenge of the Stars

Fabio Jakobsen spurtte zaterdag naar de zege in de sprintcompetitie van de Challenge of the Stars, vandaag was het aan de klimmers. Onze landgenoot Thomas De Gendt nam het daarin op tegen zeven andere toppers. Decor van de dag: de mythische Stelvio, waar De Gendt in 2012 in real life schitterde. En de virtuele Stelvio lag de Belg duidelijk ook, want De Gendt knalde zich overtuigend naar de finale. Daar moest hij zich pas in de slotmeters gewonnen geven.

Raf Hermans

LEES OOK.Zo ziet een machtsspurt op rollen eruit: topsprinter Fabio Jakobsen ziet af als de beesten terwijl vriendin hem uitlacht

In tegenstelling tot zaterdag geen afwezigen, al had CCC-renner Simon Geschke even moeite om alles goed geïnstalleerd te krijgen. De kwartfinales zagen er zo uit.

Jakob Fuglsang (Den) - Giulio Ciccone (Ita)

Vincenzo Nibali (Ita) - Simon Geschke (Dui)

Rafal Majka (Pol) - Thomas De Gendt

Chris Froome (GBr) - Warren Barguil (Fra)

Ciccone, die vorig jaar even de gele trui droeg in de Tour, opende de debatten met een zege tegen Fuglsang. Eén snedige versnelling volstond om de Deen van Astana uit de wedstrijd te kegelen. In het tweede duel kregen we meteen een kleine verrassing. Vincenzo Nibali werd genadeloos uit het wiel gereden door Geschke.

Straffe De Gendt

Dan was het uitkijken naar wat De Gendt zou kunnen op zijn Stelvio. Majka leek een te duchten tegenstander, maar de Pool bleek geen partij voor een ontketende De Gendt, die met 8’24” de snelste tijd van de kwartfinales liet optekenen. Virtueel of in het echt, de Stelvio ligt de alleskunner van Lotto-Soudal.

Geen technische problemen vooraf, maar wel tijdens de koers. Chris Froome raakte niet goed weg en zag zijn kansen op de zege zo meteen getorpedeerd. Barguil wachtte wel even, maar profiteerde makkelijk van het oponthoud van de Brit en reed zich naar de halve finales.

Nadat Ciccone de bovenhand haalde van Geschke in de eerste halve finale, kreeg De Gendt Barguil tegenover zich. Onze landgenoot vertrok andermaal sterk en drong zijn Franse opponent meteen in het defensief. Barguil ging diep, maar dat haalde niets uit. Een oppermachtige De Gendt knalde zich naar de finale. Wie er nog aan twijfelde: De Gendt is een kei in wattages trappen.

Een finale Italië-België dus op de virtuele Stelvio. Een thuismatch voor Ciccone, maar De Gendt is voor altijd verbonden aan de moordende klim. De twee kemphanen gingen er van meet af aan vol voor, de wattages vlogen de lucht in. De Gendt nam stilaan afstand, maar Ciccone bleef aanklampen. De verzuring in de benen was af te lezen op het gezicht van de twee. De Gendt leek een mooie bonus op te bouwen, maar Ciccone had duidelijk nog wat in de tank. De Italiaan kwam opnieuw aansluiten en in een prangend einde bleek hij de sterkste. De Gendt kreeg een klop van de hamer, zette zich neer en boog nederig het hoofd voor klimkoning Ciccone. “Hij is geen pannekoek”, verklaarde De Gendt achteraf.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten