Tom Dumoulin zegt lidmaatschap beweging voor geloofwaardige wielersport op: “Parijs-Nice had niet mogen plaatsvinden”

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Tom Dumoulin heeft zijn persoonlijke lidmaatschap van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, opgezegd. De 29-jarige Nederlander vindt het onverteerbaar dat de beweging afgelopen maart niets deed tegen het doorgaan van Parijs-Nice. “Dat vond ik een redelijke farce”, zegt de renner van Jumbo-Visma in een video op de website van WielerFlits.

“Ik vind hun gedachtegoed mooi, ze streven een schonere sport na en vinden de officiële dopingregels nog niet streng genoeg. Daar kan ik wel inkomen”, zegt Dumoulin, die echter niet te spreken is over de gang van zaken tijdens Parijs-Nice. “Die koers had naar mijn mening niet plaats mogen vinden. Toen was er al die uitbraak van het coronavirus en waren er in Frankrijk al flinke problemen. Daar heeft de MPCC niets over gezegd.”

Dumoulin heeft er geen begrip voor. “De beweging zegt er voor de gezondheid van de renners te zijn, maar het rijden van Parijs-Nice, op dat moment gezondheidsrisico nummer 1, vonden ze prima. Vervolgens kwamen ze wel met het verhaal dat het gebruik van ketonen (een vloeibare energiebron) heel gevaarlijk is. Onze ploeg gebruikt ketonen, dus dan is het ook een beetje hypocriet van mij om lid te blijven, maar ik vond het ook een hypocriete opstelling van de MPCC.”

Zijn ploeg Jumbo-Visma is overigens evenmin lid van de MPCC.

AANGERADEN