Gucci zal maar twee keer per jaar meer modeshow geven en zegt seizoenen vaarwel

© Photo News

Normaal zijn er de pre-collecties, de cruiseshows, en dan ook nog de lente/zomer- en herfst/winter-collecties voor mannen én vrouwen. Alessandro Michele, creatief directeur bij Gucci, heeft via Instagram laten weten dat hij daar niet langer aan wil meedoen en het aantal shows per jaar voortaan tot twee zal beperken.

flb

Gucci maakt komaf met de traditionele modekalender en kondigt aan dat het voortaan maar twee shows per jaar meer zal presenteren en bovendien geen rekening meer zal houden met de seizoenen of andere geldende standaarden. Het was creatief directeur Alessandro Michele die het nieuws bekendmaakte op de Instagrampagina van het Italiaanse modehuis.

“Ik zal het versleten ritueel van seizoensinvloeden en modeshows opgeven om tot een ??nieuwe cadans te komen, dichter bij mijn expressieve roeping”, schrijft de ontwerper. “We zullen elkaar voortaan maar twee keer per jaar ontmoeten om de hoofdstukken van een nieuw verhaal te delen. Onregelmatige, vreugdevolle en absoluut vrijere hoofdstukken. Ik wil achterlaten wat ons voordien domineerde: cruise, pre-fall, spring-summer, fall-winter. Het zijn muffe termen geworden die elke band met de realiteit zijn verloren.”

De ontwerper benadrukt tot slot ook het belang van een duurzamer model. “Door onze roekeloze acties is het huis waarin we wonen afgebrand. We zagen onszelf als los van de natuur, en voelden ons almachtig. Door onze hoogmoed en hebzucht zijn we de verbinding met de natuur volledig verloren.”

Persconferentie

Gucci, dat in handen is van luxegroep Kering, is daarmee na Saint Laurent het tweede grote modehuis dat aankondigt van het idee van de traditionele modeweken te willen afstappen. Saint Laurent en creatief directeur Anthony Vaccarello lieten in april al noteren dat het de modeweken voorlopig aan zich voorbij zou laten gaan om een eigen, meer natuurlijk ritme te volgen. Er zal op een persconferentie maandag nog meer uitleg worden gegeven bij de beslissing van Gucci.

Eerder deze maand riep onder meer Dries Van Noten in een open brief ook al op om de mallemolen die de mode-industrie is te herbekijken en meer duurzaam te maken. Ook Marc Jacobs en Giorgio Armani lieten al verstaan dat ze naar minder shows willen gaan. Het staat nu al buiten kijf dat de coronacrisis het modelandschap grondig zal hertekenen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners